Vangi õigus: ai, ma teie peale kaeban!

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kamber kahele: 
vanglakoikul pikutades on nii mõnigi vang saanud «hiilgava» idee millegi või kellegi peale kaebus valmis vorpida.
Kamber kahele: vanglakoikul pikutades on nii mõnigi vang saanud «hiilgava» idee millegi või kellegi peale kaebus valmis vorpida. Foto: Liis Treimann

Neil, kes istuvad trellide taga, jääb enda arust õigustest palju-palju vajaka. Meile kõigile läheb see endises vääringus maksma aastas vähemalt kümme miljonit krooni.



Kõigest kaks nädalat pärast seda kui Juri Murdasov ja Timofei Stanovoi olid võtnud Rakveres taksojuhilt auto ja sellega politseile öösel vahele jäänud, otsustasid nad uuesti taksoga sõitma minna. Ja taas, nagu eelmiselgi korral, palusid sohvril võtta suuna Tapale. Ja taas, nagu eelmiselgi korral, lasid juhil Kadrina vallas kinni pidada.

Ent erinevalt eelmisest korrast, kui taksojuht nende korraldusel pagasiruumi ronis, ei läinud sedapuhku kõik nii, nagu sõitjad soovisid. Murdasov ähvardas 61-aastast juhti noaga. Too pani vastu, ent sai paraku viga. Stanovoi ja Murdasov talutasid haavatud taksojuhi sõiduki pagasiruumi. Moe küla tühermaal jätsid mehed aga auto maha ja läksid Tapale jalgsi.

Takso leiti järgmisel päeval. Taksojuht oli saadud vigastustesse surnud.

Tänavu aprillis mõistis Viru maakohus kaks ja pool aastat tagasi toime pandud kahe taksojuhi röövimise eest Stanovoile karistuseks kümme aastat, Murdasovile samade tegude ja ettevaatamatusest surma põhjustamise eest 12 aastat vangistust.

Aga mullu juulis, kui kohtuotsuse langetamiseni jäi veel ligi üheksa kuud, esitas Stanovoi vangla elutingimuste kohta kohtule kaebuse. Ta kurtis, et ühel õhtul alates kella kümnest kuni öötundideni käisid Viru vangla kolmanda korruse trepikojas ehitustööd, mille käigus tekitati palju müra.

Seetõttu, väitis Stanovoi, oli tema uni sedavõrd häiritud, et ta ei saanud kuni hommikuni magama jääda. Vähe sellest – oma kaebuses kinnitab ta, et oli magamatuse tõttu terve päeva unine ega suutnud seetõttu tegelda oma tavapäraste asjadega.

Stanovoi oli talle tekitatud unepuuduse ja unisuse ning inimväärikuse alandamise ka rahasse arvestanud. Kahju summa oli tema veendumuse järgi 15 000 krooni.

Õigusriik tegutseb

Stanovoi (22) polnud noorpõlves mingi papist poiss. Näiteks 2003. aastal leiab tema nime Lääne-Viru õpilaste kreeka-rooma maadluse meistrivõistluste võitjate hulgast. Aga viis aastat hiljem kohtab Stanovoi nime juba sootuks teistsuguses registris.

Ta oli rünnanud Rakveres keskealist naist ja röövinud temalt käekoti, napilt kaks kuud hiljem varastanud Rakveres ühest korterist kaks mobiiltelefoni ning vaid paar päeva hiljem üritanud röövida veel ühelt naiselt käekotti, kuid too oli tõstnud hädakisa ja Stanovoi oli põgenenud. Kuid juba sama päeva õhtul röövis ta üheskoos Murdasoviga esimese takso.

Kuigi Stanovoi pattude loetelu taustal tundub öö viletsat und tühise probleemina, on Eesti ikkagi õigusriik ning ükski kaebus võimuesindajate tegude peale ei tohi jääda tähelepanuta. Tartu halduskohus võttiski mehe unekaebuse läbivaatamisele.

Olgugi et kohtuistung ses asjas kestis kõigest veerand tundi, kulus kohtuniku, konsultandi ja kohtuistungisekretäri tööd arvestades kaebuse menetlemiseks kokku ikkagi neli-viis tundi, lõi Arteri palvel aja kokku Krista Tamm, Tartu maa-, haldus- ja ringkonnakohtu pressiesindaja.

Kohtuistung (mis peeti telepildi vahendusel) toimus Stanovoi taotlusel, ehkki seda asja saanuks Tamme kinnitusel menetleda ka kirjalikult, kui Stanovoi sellega vaid nõustunud oleks.

Kokku pidi kohus seoses Stanovoi kaebusega tegema dokumentide vormistamisel ja edastamisel 15 toimingut, alates asja menetlusse võtmise määrusest (2 lk) kuni kohtuotsuseni (2 lk). Ent peale kohtu pidi aega ja vaeva nägema ka vangla, kes koostas lehekülgede kaupa dokumente.

Justiitsministeeriumi arvepidamine näitab, et viimase nelja aastaga on halduskohtutesse saabunud kinnipeetavate kaebuste arv peaaegu kahekordistunud, jõudes 698-lt 1360-le. Mullu tagastasid kohtud neist ligi pooled ning rahuldasid kõigest iga seitsmeteistkümnenda.

Ent sellega ei saa mäng sugugi läbi, sest igast viiest halduskohtutes rahuldamata kaebusest neli kaebavad kinnipeetavad edasi ringkonnakohtutesse. Ja nagu kinnitab justiitsministeerium, on ka riigikohus trellide taga istujailt viimastel aastatel oluliselt tööd juurde saanud.

Ministeeriumi arvutused näitavad, et mullu kulutasid halduskohtunikud ligi kolmandiku ja ringkonnakohtunikud neljandiku kogu oma tööajast ainult kinnipeetavate kaebuste menetlemisele.

Rahas mõõdetuna läks see eelmisel aastal maksumaksjaile maksma 10,6 miljonit krooni. (See summa ei hõlma vanglate, justiitsministeeriumi, õiguskantsleri ja teiste riigiasutuste kulusid.)

Võitlus jätkub

Kohus jättis Stanovoi kaebuse rahuldamata, märkides oma otsuses: «Kohtu hinnangul on ilmselge ka see, et kahel õhtul remonttööde teostamise tõttu kambrisse kostnud mõningast müra ei saa pidada inimväärikust alandavaks.

Asjakohatu ja liialdatud on ka nõue, et igasugune ebameeldivustunne, mida isik kogeb, on käsitletav inimväärikuse alandamisena, mida tuleb hüvitada rahalise väljamaksega.» Tagatipuks teatas kohus, et lahtitulnud plaatide paigaldus vangla trepikojas oli isikute elu ja tervise huvides hädavajalik ja möödapääsmatu ning see töö toimus ka kaebaja enda elu ja tervise huvides.

Hoolimata kaotusest jätkab Stanovoi võitlust oma õiguste eest. Ta on esitanud kokku seitse kaebust. Näiteks on ta kurtnud, et kui küsis ülevaadet enda registreerimise kohta silmaarsti vastuvõtule, ei vastanud Viru vangla tema taotlusele seadusega kehtestatud tähtaja jooksul. Sellise tegevusetusega tekitatud kahju suuruseks hindas vang 50 000 krooni. Kohus jättis kaebuse menetlemata.

Samuti on Stanovoi esitanud kaebuse, et Viru vangla valvur oli teda avalikult solvanud ja tema inimväärikust alandanud ning nõudis selle eest hüvituseks 100 000 krooni. Halduskohus jättis kaebuse rahuldamata.

Lisaks on Stanovoi kaevanud Viru vangla vastu, et ta ei saanud väidetavalt neljal korral igapäevaselt ettenähtud leivanormi, mistõttu tundis nälga, ja taotles tekitatud kahju hüvitamist summas 1500 eurot. Halduskohus kaebust ei rahuldanud.

Aga Stanovoi ei anna alla. Nüüd on tema näljatunne vähesest leivast jõudnud Tartu ringkonnakohtu menetlusse.

Kommentaar

Kaidi Lippus
justiitsministeeriumi õigusloome ja arenduse talituse juhataja:

«Justiitsministeerium on vangide kaebuste teemaga juba mõnda aega tegelenud. Oleme analüüsinud ja kohtunikega arutanud võimalusi, mis teeksid vangide kaebuste menetlemise riigi jaoks odavamaks ja vähem koormavaks.

Vajalikud muudatused on juba ettevalmistamisel ning nendega plaanime välja tulla veel sel aastal. Muu hulgas on plaanis koondada vangide kaebuste menetlemine ühte kohtusse, Tartu halduskohtusse, ja luua sinna üksnes vangide kaebuste menetlemisele spetsialiseerunud tugipersonal.»

Kaebused

Kinnipeetavate kaebused halduskohtutesse 2007–2010: saabunud kaebuste arv / tagastatud / sisuliselt läbivaadatud / läbivaadatuist rahuldatud

2007 – 698 / 277 / 424 / 109

2008 – 751 / 487 / 338 / 59

2009 – 997 / 493 / 368 / 59

2010 – 1360 / 702 / 543 / 81

Allikas: justiitsministeerium

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles