Lähtetoetust hakkab saama oodatust vähem õpetajaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Haridus- ja teadusministeeriumi kinnitusel hakkab sel aastal 200 000-kroonist lähtetoetust saama prognoositust poole vähem õpetajaid.

Ministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultandi Asso Ladva sõnul on riiklikule eksami- ja kvalifikatsioonikeskusele esitatud lähtetoetuse saamiseks 74 taotlust, millest 47 on praeguseks rahuldatud ning kümmekond on veel läbivaatamisel. Ministeerium oli tänavu arvestanud umbes 110 toetusesaajaga.

Osale taotlustest on tulnud Ladva sõnul vastata eitavalt, kuna lähtetoetuse saamise üks tingimus oli õpetajakoolituse läbimine, mitmed taotlejad on aga lõpetanud bakalaureuseõppe ning läinud seejärel kohe tööle. Neil õpetajatel on tema sõnul võimalik toetust saada pärast õpetajakoolituse läbimist.

Ladva lisas, et ehkki täpset ülevaadet noorte õpetajate liikumisest veel pole, võib arvata, et kõik lõpetajad ei ole ka õpetajana tööle asunud. Samuti tuleb lõpetajatest maha arvata need, kes läksid tööle koolidesse Tartus ja Tallinnas.

Seaduse kohaselt võib õpetaja lähtetoetust taotleda õpetajakoolituse läbinud inimene, kes asub aasta jooksul pärast koolituse lõppu vähemalt 0,75 koormusega tööle üldhariduskooli alg-, põhikooli- või gümnaasiumiklasside või kutseõppeasutuse õpetajana väljaspool Tallinna ja Tartut.

Toetust võib taotleda ka õpetaja, kes asub tööle juba õpetajakoolituse või sellele vahetult eelnenud bakalaureuseõppe ajal, juhul kui bakalaureuseõppe lõpetamise ja õpetajakoolituse alustamise vahele ei jää rohkem kui üks aasta.

Toetuse saaja peab asuma õpetajana tööle esimest korda, vastama ametikoha nõuetele ja valdama kõrgtasemel eesti keelt.

Õpetaja lähtetoetuse suurus on sel aastal 200 000 krooni, mis makstakse jaoti välja kolme esimese tööaasta jooksul. Esimesel aastal saab õpetaja 100 000 ning teisel ja kolmandal aastal 50 000 krooni. Edaspidi kehtestatakse toetuse suurus iga aasta riigieelarve seaduses.

Ladva märkis, et tänavu saavad õpetajad raha kätte kahe kuu jooksul pärast avalduse esitamist. «Seega suurem osa lähtetoetusest jõuab saajateni selle aasta lõpus või järgmise alguses,» ütles Ladva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles