Rakvere linn ei anna omavalitsusliidule lisaraha

Andres Pulver
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Rakvere linnavolikogu keeldus ühel häälel suurendamast linna liikmemaksu Lääne-Viru Omavalitsuste Liidus (VIROL).


Rakvere linna 2009. aasta eelarve teisel lugemisel otsustas linnavolikogu keelduda VIROLi ettepanekust maksta tänavu üle 120 000 krooni liikmemaksu rohkem kui mullu, kirjutab Virumaa Teataja.

Vastavasisulise parandusettepaneku esitas volikogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjon.

Pidu katku ajal

Volikogu liige Roman Kusma küsis, kas linnavolikogu saab VIROLile öelda, et me lihtsalt ei maksa nii palju kui küsite.

«Vormiliselt käib see nii, et ühisomavalitsus teeb volikogudele ettepaneku ühe või teise summa eraldamiseks eelarvest. Kui mõni omavalitsus sellega ei nõustu, peab VIROL oma eelarvet korrigeerima,» vastas linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami Kusma küsimusele.

Juhkami selgitas, et VIROL on uute liikmemaksude näol kavandamas järgmiseks aastaks olulist eelarve tõusu ja ühistegevus ei jää selle pärast seisma, kui Rakvere linn keeldub järsult tõusnud liikmemaksu maksmast.

Villu Nurmoja arvas, et VIROLi soov praeguses majanduslikus olukorras eelarvet suurendada ei ole põhjendatud. «VIROL peaks aru saama, et pidu katku ajal ei saa pidada ja oma eelarvet tuleb vastavalt korrigeerida,» toetas Nurmojat Üllar Vaserik.

Mihkel Juhkami juhtis volikogu liikmete tähelepanu asjaolule, et VIROLi liikmemaks tõusis päris palju ka eelmisel aastal, uus liikmemaksu arvestamise metoodika tähendaks aga liikmemaksu olulist tõusu järgmistelgi aastatel.

«Järgmise aasta liikmemaksu arvestamise üheks aluseks on omavalitsuse 2006. aasta tulubaas, 2010. aasta liikmemaksu arvestamisel oleks aluseks 2007. aasta tulubaas, mis oli aga kõigil 2006. aastaga võrreldes oluliselt suurem,» selgitas Rakvere abilinnapea Rannar Vassiljev.

Juhkami täpsustas, et ei räägita VIROList välja astumisest, vaid liikmemaksu tasumise põhimõtetest.

VIROLi liikmemaksu küsimuse üle hääletamine oli eelarvearuteludele mitteomaselt solidaarne, sest kõik kohal viibinud volikogu liikmed olid sotsiaalkomisjoni ettepaneku poolt ja otsustasid eelarves kinnitada VIROLi liikmemaksuks eraldatavaks summaks 166 619 krooni ehk sama palju kui tänavu. Sellelt eelarverealt vabanenud pisut enam kui 120 000 krooni suunati sotsiaalhoolekandega tegelevate ühingute toetusteks.

Veevedu kallimaks

Eelarve teise lugemise käigus otsustati veel eraldada täiendavad 150 500 krooni veeveo tarbeks. «Riigihanke tulemusel selgus, et veevedu Rakvere linnas on järgmisel aastal eeldatust oluliselt kallim,» selgitas abilinnapea Rannar Vassiljev.

Linnavalitsuse ettepanekul vähendati 100 500 krooni võrra kõnniteede hoolduskulusid ja 50 000 krooni võrra lammutuskulusid. Abilinnapea Ain Suurkaev märkis, et kõnniteed hooldamata ei jää, pigem tähendab sellelt eelarverealt raha vähendamine, et vahendeid hakkab nappima pinkide ja prügikastide remondiks ja soetamiseks.

Karl Mäesepp tegi ettepaneku eraldada 40 000 krooni täiskasvanute huvihariduse toetuseks hariduse ühisürituste arvelt. «Eelnevatel aastatel on meil selline summa eelarves olnud, tänavu aga on tühi rida,» põhjendas ta oma ettepanekut.

Nii veeveo kulude suurendamine kui täiskasvanute huvihariduse toetamine leidsid volikogu heakskiidu, mõlema parandusettepaneku puhul oli poolt 11, vastu kolm ja erapooletuks jäi neli volikogu liiget.

Vastuhääletajad ja erapooletuks jäänud olid siiski erinevad ning neid leidus opositsiooni ja koalitsiooni ridades.

Liikmemaks

* VIROLi liikmemaks koosneb põhiosast, milleks on 76 000 krooni ja muutuvosast.
* Muutuvosa suurus on 0,188 protsenti omavalitsuse 2006. aasta tulubaasist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles