Eesti piirivalvurid ei märganud bussi kontrollides surnud naist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vene piirivalve leidis 1. novembri ööl Tallinna-Peterburi liinibussis terviserikke tõttu surnud naise, Eesti piirivalvurid bussi kontrollides teda ei märganud.

Ööl vastu 2. novembrit avastas Vene piirivalve Ivangorodis Peterburi suunduvat liinibussi kontrollides, et bussi tualett on seestpoolt lukus, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Pärast ukse lahti murdmist avastati tualetist 60-aastase Ljudmila surnukeha. Tõenäoliselt oli Tallinnast reisi alustanud naine tundnud end halvasti, läinud tualetti end värskendama ja seal surnud.

Naine oli Venemaa kodanik, kes elas Eestis elamisloaga. Seega jäi tema surma põhjuse uurimine Vene ametivõimude ülesandeks.

Ivangorodis tehti kohtumeditsiiniline ekspertiis, mis tuvastas surma põhjusena insuldi.

Lahkunu tütart ja teisi omakseid vaevab küsimus, kuidas on tänapäeval võimalik, et naise surnukeha ei avastanud Eesti piirivalve, kes kontrollib riigist väljuvates liinibussides reisijate dokumente.

Selle kontrolli ajal tuleb kontrollida ka busside tualettruume, vältimaks võimalust, et näiteks keegi Vene passiga inimene ei saaks salaja riigist lahkuda.

Teenistuslik juurdlus

Piirivalveameti teatel on juhtunu kohta algatatud teenistuslik juurdlus, mis võib aega võtta paar nädalat. «Juhtunut analüüsitakse põhjalikult, et sarnaseid sündmusi edaspidi vältida,» teatas piirivalveameti pressiesindaja Kaisa Pungas.

Hämmeldust tekitas piirivalvurite apsakas Tallinna-Peterburi liini opereeriva Eurolinesi juhatajas Hannes Saarpuus, kes väitis, et reisijate fikseerimine Eesti piiri ületusel on üldiselt piirivalve rida ja vastutus ning bussifirma siin kaasa ei räägi.

«Miks kontrollimise protseduur antud reisija puhul tegemata jäeti, on ka meie jaoks mõistatus,» lisas ta.

Bussijuhid saavad reisile kaasa reisijate nimekirja, mis esitatakse juhul, kui piirivalvurid seda soovivad. Nimekirjas on peale reisija nime ka kontaktandmed. Muidugi ei ole bussifirmal õigus reisijate dokumente küsida ja selle nimega, mis igaüks ütleb, ta nimekirja ka läheb.

Samas ei ole peitusemängul mõtet. Valenimega reisides on risk piiriületusel passikontrollis vahele jääda suur. Igal juhul oli aga Ljudmila puhul kõik vormistatud, nagu peab.
See oli ka bussi meeskonna jaoks alguses reis nagu iga teine, väitis Saarpuu.

Mingeid probleeme või tervisehädasid selle õnnetu naisterahva puhul ei märganud ei bussi meeskond ega ka reisijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles