Kadi Vaikma tädi: Hillar plaanis enesetappu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadi Vaikma
Kadi Vaikma Foto: orkut.com

Kolmapäeva õhtul Tartus tapetud 21-aastase Kadi Vaikma tädi Annika Tamme räägib oma õetütrest ning sellest, mis tema arvates kolmapäeva hilisõhtul Ravila tänava kolmetoalises korteris juhtus.


See on vale, et Kadi ja Hillar olid elukaaslased. Kadi elas viimase aasta minu juures Luunjas. Ta ei elanud kunagi Hillari juures, ja viimasel ajal nad minu teada ei suhelnud, kuigi jah, nad tundsid üksteist juba palju aastaid.



Mis asjaoludel ja kunas nad tuttavaks said ja mis suhe neil täpselt oli, ma ei tea. Ma ei tahtnud Kadi käest küsida, lootsin, et ta räägib ise, kui tahab.



Hillariga kohtusin ma ise esimest ja viimast korda nädal enne juhtunut. Ta helistas mulle ja tahtis kokku saada, et Kadist rääkida. Ta ütles, et ta väga hoolib Kadist, ja ta tõesti hoidis teda väga. Ütles, et tal on vähi tõttu väga vähe elada jäänud, ning tundis muret, mis saab Kadist, kui teda enam ei ole, et kes siis Kadi eest hoolitseb. Hillar uuris, kas Kadil boyfriend’i on, kes tema eest hoolitseks, sest tema sureb kohe.



Ta ütles, et kuna lootust terveneda enam pole, plaanib ta enesetappu. Seetõttu ta suvel endale relvaloa tegigi ja püstoli ostis, et ta ei tahtnud oma haiguse tõttu kellelegi kaela peale jääda.



Ma ütlesin talle, et Kadil on kõik hästi, tal on oma poiss, kes teda kõiges toetab. Selle poisiga Kadi küll veel koos ei elanud, kuid suhtel oli tulevikku.



Ma küsisin Hillarilt, kas neil on Kadiga intiimsuhted. Hillar vastas, et ei, muidugi mitte, Kadi on talle tütre eest, ta tahab teda lihtsalt kõiges aidata. Ja aitaski, näiteks kooliasjades.


Hillar palus, et ma sellest kohtumisest ja tema jutust Kadile midagi ei räägiks. Kuid Kadi teadis, et Hillar on suremas.



Ka see on vale, et Kadi oli halb inimene. Ta oli energiline, särtsu täis, tahtis kõigile head ja oli alati valmis appi minema oma sõpradele, kui neil midagi juhtus. Mis sest, et ta pidutses, kõik ju pidutsevad. Jah, Hillar aitas Kadit rahaliselt, kuid ta ei kasutanud Hillarit ära.



Kuidas saab üldse teist inimest ära kasutada, kui teine inimene ise tahab aidata materiaal­selt ja tal on hea meel aidata? Hillar ütles, et ta elab veel vaid Kadi pärast. See on iga inimese vaba tahe, kui ta tahab aidata, keegi ei sunni ju selleks.



Usun, et ka Kadi hoolis temast mingil määral. Muidu poleks ta ju näiteks suvel haiglasse jooksnud, kui Hillar sealt helistas ja palus end vaatama tulla. Kadi vargustest ei tea ma midagi ja ma ei usu seda. Kadil oli küll varem halbu tuttavaid, kuid minu juurde kolides oli mu tingimuseks, et ta lõpetab nendega suhtlemise, ja ta tegi seda.



Hillar ütles mulle, et ta ei saa ära minna enne, kui on veendunud, et Kadil läheb hästi. Võib-olla ta siis luges minu vastuste ridade vahelt, et see pole kindel... Ma ei tea, miks tema kui võõras vanem mees niimoodi noorest tüdrukust hoolis.



Tol õhtul Hillar helistas Kadile, ilmselt ta ütles, et tahab hüvasti jätta ja viimast korda näha. Igatahes Kadi jooksis tema juurde. Veel 23.15 helistas Kadi sealt ühele tuttavale, ja kõik oli hästi (Hillar Imelik helistas politseisse kell 23.30 ja teatas, et on Kadi tapnud – toim). Ma ei tea, mis täpselt juhtus, võib-olla nad tülitsesid. Igatahes hakkas Kadi sealt tol hetkel ilmselt ära minema, tal oli mantel seljas ja ta oli teel välisukse poole. Kuul tabas teda selja tagant, kuklasse ...



Ma arvan, et võib-olla Hillar mõtles, et teeb Kadile head, kui võtab ta kaasa. Kuid see on ainult mõte, et leida kogu loole selgitust. Võib ju tahta ja soovida inimestele omast arust head, kuid mitte miski ei õigusta mõrva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles