Veebikonstaabli töö viis esimese kuul nelja kriminaalasjani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebikonstaabel Andero Sepp.
Veebikonstaabel Andero Sepp. Foto: Politsei

Veebikonstaabel Andero Sepa esimese töökuu jooksul kogutud info alusel on politsei alustanud juba neli kriminaalasja, põhiliselt on tema töö seotud siiski inimeste teavitamise ja abistamisega.

«Eelmisel kuul alustati kogunenud info põhjal mõned kriminaalasjad ning ka sellel kuul on mitmed asjad töös,» sõnas veebikonstaabel Andero Sepp oma esimese viie töönädala järel.

Näiteks on talle antud infot narkodiilerite kohta, on alustatud menetlus lapse väärkohtlemise osas, menetlus prostitutsiooni vahendamises ning lapseealise seksuaalses ahvatlemises. Sepale laekunud info alusel on alustatud menetlust ka ühes kelmuse asjas.

Ta nentis, et ärahoitud kuritegude kohta saab vaid hinnanguid anda ning seegi on keeruline. Samuti on praegu raske määrata tema töö mõju üldisele õigusteadlikuse ja seadusekuulekuse kasvule.

Veerand kuni kolmandik umbes 500st kuu jooksul Sepani jõudnud küsimusest on puudutanud uut, eelmisel reedel kehtima hakanud liiklusseadust. Sepa hinnangul ei kaota liiklusalased küsimused populaarsust ka pärast liiklusseadusega harjumist.

«Ikka uuritakse, kuidas seadus konkreetset asja või juhtumit võiks määratleda või mismoodi politsei asja näeb,» sõnas ta.

Liiklusvaldkonnale järgnevad kõikvõimalikud päringud varavastaste kuritegude nagu näiteks varguste osas. Samuti uuritakse erinevate kelmuste kohta. Inimesed on konstaabli poole pöördunud nii petuskeemidele tähelepanu juhtimiseks kui ka abi palumiseks, kui ollakse nende ohvriks langenud.

«Küsitakse näiteks ka lihtsalt nõu, et kuidas avaldust koostada, kuni selleni välja, et kas juhtum annab üldse kokku süüteokoosseisu,» rääkis Sepp.

Inimesi huvitavad ka üldise avaliku korraga seonduvad küsimused.

Veebikonstaabel Andero Sepa töö käib neljas virtuaalses keskkonnas: Rate.ee, Facebook, Lapsemure.ee ja Perekool.ee. Kõige aktiivsem tegevus toimub Facebook’i kaudu.

Sepa sõnul pole tal väga keeruline vastata eri vanuse ja haridustasemega inimeste küsimustele.
«Ilmselt on küsimus kohanemises ja ümberlülitusvõimes. Kui tekibki probleem, siis tuleb korraks aeg maha võtta ja üritada mõne aja pärast uuesti küsimusele adekvaatne lahendus leida,» rääkis ta.

Esimese kuu jooksul pole ta veel pidanud palju ületunde tegema ning tööpäevad on õnnestunud kindlatesse raamidesse jätta. Pakilisemate küsimuste puhul on ta inimesi aidanud ka pärast tööpäeva lõppu. Abi palunud inimesed saavad Internetti kasutada erinevatel aegadel, mõned ainult tööajal ja mõned väljaspool seda. Töökoormusega saab Sepp hetkel üksi hakkama, kuid ta ei välista võimalust, et vahendite olemasolul ta kunagi kolleegi saab.

Veebikonstaabel on pidanud Internetis korrale kutsuma teiste sõimajaid. Samuti on tulnud teha märkusi olukordades, kus inimesed teadmatusest või soovist nalja teha eneselegi teadmata seadust rikuvad.

«Oli näiteks ka selline juhtum, kus üks alaealine kutsus teisi sõpru internetis üles tuttavale poisile keretäit andma. See asi jäi pärast märkust ja vestlust täide viimata ning üleskutse kadus internetist,» tõi ta näite ära hoitud pahateost.

Koolikiusamisega pole tema poole hetkel veel palju pöördutud, kuid see võib olla põhjustatud käimasolevast koolivaheajast. «Eks sügis näitab, kui palju selliseid probleeme esitatama hakatakse,» sõnas ta.

Sepp ei näe oma töökoormuse taga seaduste keerulisust või nende kehva edastamist noorteni. Konstaabli sõnul on tema käest info saamine uus ja lihtne võimalus, eriti noortele, kes saavad pea kogu oma info Internetist.

«On loodud uus ja lihtne võimalus politsei poole pöördumiseks ja nõu saamiseks. Paljud kasutavad seda võimalust, et enda teadmised üle kontrollida või siis saada uut infot,» ütles ta.

Selgust on vaja luua olukordades, kus kusagil on esitatud õige versioon seadusest aga kusagil mujal on sellega vastuolev info väljas. Taolisi segadusi, oletusi ja seaduste kohta käivaid linnalegende aitabki veebikonstaabel klaarida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles