Randjärv rõhutas Balti riikide parlamentide koostöö olulisust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti uus president Andris Bērziņš riigikogus.
Läti uus president Andris Bērziņš riigikogus. Foto: Helin Noor

Riigikogu aseesimees ja Balti Assamblee president Laine Randjärv kohtus täna Toompeal Läti uue presidendi Andris Bērziņšiga ning rõhutas kohtumisel Balti riikide parlamendikomisjonide omavahelise koostöö olulisusele.

Randjärv märkis, et majandusliku, energeetika ja transpordialase koostöö kõrval on olulise tähtsusega just parlamentaarne koostöö. Ta tõi esile Balti riikide koostöö tugevdamise selleks, et kolme väikeriigi hääl kõlaks valjemalt Euroopa Liidus, et riikidevaheline koostöö toimuks koordineeritult nii parlamentide ja valitsuste vahel.

Randjärv selgitas, et ta on algatanud Balti Assamblee tegevuse tõhustamise, mille kohaselt oleks suurem tähelepanu pööratud parlamendikomisjonide omavahelisele koostööle. Nimetatud küsimust on kavas osapoolte vahel põhjalikumalt arutada käesoleva aasta novembrikuus toimuval Balti Assamblee pidulikul istungil Tallinnas, mil tähistatakse 20 aasta möödumist koostöö algusest.

«Mis on veel parem moodus, kui just uute konstruktiivsemate ja konkreetsete sidemete sisseviimine meie riikide parlamentide vahel,» rõhutas Randjärv. Ta avaldas lootust, et Läti president avaldab toetust nendele ettepanekutele uue impulsi andmiseks riikidevahelises suhtluses.

Mõttevahetuse käigus meenutati senist koostööd ja viidati kasutama võimalustele nii Eesti kui ka Läti kultuuripärandi hoidmisel ja kultuurivahetuse korraldamisel. Bērziņš märkis, et ta kavatseb suurendada Lätis presidendi rolli kultuuripärandi hoidmisel ja arendamisel tiheda koostöö kaudu kultuurivaldkonna esindajatega. Randjärv ütles, et väärt mõte on kuulutada aasta 2013 kõigis kolmes Balti riigis kultuuripärandi aastaks.

Hea võimaluse riikidevaheliste suhete mitmekesistamiseks annab kindlasti ka Balti keti 25. aastapäeva tähistamine, mis oli tähelepanu vääriv ja emotsionaalne sündmus meie kõigi kolme riigi rahvale.

Randjärv tutvustas Läti presidendile riigikogu hoonet ja selle ajalugu. Bērziņš tegi sissekande ka riigikogu külalisteraamatusse.

Kohtumisel oli veel Eesti-Läti parlamendirühma esimees Mailis Reps.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles