Ansip lubab kõigil soovijatel lahkelt oma toimikuga tutvuda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paberimäed hakkavad arvutisse kolima.
Paberimäed hakkavad arvutisse kolima. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Peaminister Andrus Ansip kinnitas täna, et juurdepääsupiirangute kehtestamine arhiivides ei ole tema isikuga seotud ning lubas huvilistele anda loa tema arhiivitoimikutega tutvumiseks.

Alates selle aasta algusest muudeti juurdepääsu isikuandmeid sisaldavatele arhivaalidele, kui varem oli andmesubjekti nõusolek vajalik arhivaalide puhul, mis sisaldasid delikaatseid isikuandmeid, siis uue korra kohaselt hakati nõusolekut nõudma kõigi isikuandmete puhul, rääkis peaminister täna riigikogus.

Ta kinnitas, et muudatus ei ole seotud tema isikuga, vaid see tehti selleks, et viia arhiiviseadus kooskõlla Euroopa Liidu isikuandmete kaitse direktiiviga.

Peaministri sõnul algatas valitsus seadusemuudatuse 2006. aasta 8. novembril ja see võeti vastu 15. veebruaril 2007. aastal. Seadus jõustus tänavu 1. jaanuaril.

Keskerakondlaste esitatud arupärimises osundatud Eesti Ekspressi artikkel ilmus peaministri sõnul 2007. aasta oktoobris, kui seadus oli juba vastu võetud, kuid veel mitte jõustunud.

«Seaduse algatanud valitsuse koosseisu kuulus, muide, ka lugupeetud arupärija Kalle Laanet, kes siseministrina vastutas tol ajal andmekaitse valdkonna eest,» lisas Ansip.

Peaministri sõnul teab ta, et tema isikutoimikute vastu on huvi tuntud. Ansip lisas, et isikutoimikus ei sisaldu andmed mitte ainult konkreetse inimese kohta, vaid seal on ka andmeid teiste isikute kohta, millele ei peaks olema õigust sellel isikutoimiku subjektil ligipääsu lubada.
Tema sõnul kasutas Eesti Ekspress omal ajal arupärimise aluseks olevat artiklit kirjutades nendest toimikutest ainult tema fotot, ülejäänud informatsioon pärines muudest arhivaalidest.

«/.../Kui keegi tunneb, et ta kindlasti peab näha saama minu omakäeliselt täidetud ankeeti või mulle antud välismaale sõiduks näiteks iseloomustust, pöörduge minu poole. Ma usun, et küllap ma selle loagi annan, nii nagu kõik teised isikud, kellel arhiivis isikutoimikud olemas on,» sõnas Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles