Paet: ratturite tingimused ei olnud head

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänane valitsuse pressikonverents
Tänane valitsuse pressikonverents Foto: Toomas Huik

Liibanonis vabastatud jalgratturid valmistatakse võimalikult kiiresti ette ja tuuakse ära kodumaale oma perede juurde, kinnitas välisminister Urmas Paet. Pantvangistuses ei olnud meeste elutingimused tema sõnul head.

«Poisid on praeguseks olnud viimase pool tundi Prantsuse saatkonnas Beirutis, kuhu me nad toimetasime pärast nende vabastamist täna hommikul enne kella 5,» ütles Paet Postimees.ee’le hommikul kell 11. Tema andmeil on vabanenud ratturite tervislik seisund rahuldav.

«Nad on kindlas kohas, hetkel tehakse neile kiire meditsiiniline läbivaatus, antakse neile süüa ja valmistatakse nad kodureisiks ette,» ütles Paet ja lisas, et mehed soovitakse koju lähedaste juurde toimetada võimalikult kiiresti juba täna.

Küsimusele, kas mehed lähevad veel oma rataste järele, vastas Paet: «Nemad ei lähe küll kuhugi oma rataste järele, praegu on esmane prioriteet inimesed koju oma perede juurde tuua.»

Valitsuse pressikonverentsil lisas Urmas Paet, et meeste kinnipidamistingimused ei olnud head. «Probeleemid olid pesemisvõimalustega, kuid toitlustamine toimus,» kinnitas ta.

ETV uudistesaate AK erisaates lisas ta: «Eks neid detaile kinnipidamise kohta kuulevad varsti kõik juba asjaosaliste endi käest. Tingimused olid neil kõikuvad - oli perioode, kus neil oli probleeme näiteks pesemisvõimalustega, oli ka muresid teiste tingimustega, aga üldiselt toitlustamine neil toimis,» rääkis ta.

Eesti panus vabastamisel oli peamine

«See oli päris pikk töö ja tegevus koostöös meie partneritega, et vabastamine saavutada. Paraku on eriteenistuste ühistegevuses hulk detaile, mis ei kuulu avalikustamisele,» ei soovinud Paet täpsustada, mis osutus määravaks pantvangide vabastamisel.

«Eesti panus, ma väidan, oli ikka peamine, kuna meie teenistused ja ametkonnad kõik selle aja – neli kuud – sellega intensiivselt tegelesid,» kinnitas välisminister.

Paet kinnitas, et ratturite vabastamine oli rahumeelne. Kelle tingimustel see toimus – kas meie või pantvangistajate tingimustel, polnud tal võimalik öelda.

Paet kinnitas, et pantvangistajatelt ratturite lähedastele saadetud videos ei olnud mingit nõudmist. «Ei olnud,» ütles ta. Küsimusele, kas video kunagi avalikkuse ette võiks jõuda, vastas ta: «Ma ei näe sellel küll enam mingit olulist tähendust selle asja lahendamisel.»

Kas ratturite vabastamiseks tehti erioperatsioon või toimus pantvangide üleandmine? «Kogu seda järjepidevat tegevust võib nimetada operatsioon – kogu see aeg, mis täna hommikul kulmineerus sellega, et jah, meie kaasmaalased vabastati,» lausus Paet. «Ma paraku ei saa teile kõiki detaile rääkida.» Välisminister kinnitas, et eestlased vabanesid rahumeelsel teel.

ETV uudistesaate AK küsimusele, kas meeste eest tuli ka maksta, vastas välisminister, et operatsioonil on omad kulud, see oli pikk aeg ja eks see kõik maksab. Paet ei saanud avaldada ka infot nõudmiste kohta – kui palju neid on esitatud, kas need olid poliitilist laadi või rahalised.

Paet ei saanud vastata ka küsimusele, kas pantvangistajad on kinni peetud ega ka sellele, kas tegu on sama rühmitusega, kes end avalikult pantvangistajaks kuulutanud. «See oli – ja on – kuritegelik grupeering, kes paraku ka inimröövidega tegeleb.»

Paet sõidab ka ise täna Liibanoni, samal erilennukil on ka kaitsepolitseiametnikud. Minister ennustas, et tagasijõudmine jääb homsesse kuupäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles