Hiidlased polügooni Kõpu poolsaarele ei taha

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi kaitseministeeriumi väitel toimuvad tulevasel polügoonil laskeharjutused detsembri algusest märtsi lõpuni ja viis päeva aastas, leiavad hiidlased, et kaitseväelased tehku pauku kusagil mujal.
Kuigi kaitseministeeriumi väitel toimuvad tulevasel polügoonil laskeharjutused detsembri algusest märtsi lõpuni ja viis päeva aastas, leiavad hiidlased, et kaitseväelased tehku pauku kusagil mujal. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eelmisel nädalal Hiiumaal toimunud kaitseväe polügooni keskkonnamõjude arutelul leidis enamik kohalolijaid, et kaitseväe polügooni on küll vaja, aga seda ei tohi teha nende kodukanti.

Vaatamata efektsele laskeharjutuste videole ja major Mati Tikerpuu lubadusele, et kaitsevägi jätab kõik sellisesse seisukorda, nagu see oli enne seda, kui nad sinna tulid, võib umbes 30 saalisolija seisukohad kokku võtta üheselt - Kõppu  laskevälja ei taheta, kirjutab Hiiu Leht.

«Minge tehke seal soomlaste juures pauku nii palju kui tahate, olgu neil seal nii s*** kui tahes, peaasi, et meil on siin hea olla,» sõnastas saali seisukoha kapten Vahur Kütt.

Vastuseisu peapõhjustena toodi välja keskkonnamõjude aruande puudujäägid, näiteks oli käsitlemata laskeharjutuste mõju meriforellile, maismaaloomadele, elanikele, merikotkale, tegemata oli mürauuring ning arvati, et kõige lähem elanik oli vist kilomeetri kaugusel elav suvitaja, tegelikult elavad 900 meetri kaugusel püsiasukad.

Tõsisem süüdistus tuli Hiiumaa keskkonnateenistuse juhilt Rein Urmanilt, kelle sõnul ei küsitud nende ettepanekuid, kuigi keskkonnaministeerium seda nõudis, kaitseministeeriumi väitel sai Hiiumaa keskkonnateenistus mullu 17. augustil kirja, kuid sellele ei vastanud.

Urman ütles päev hiljem, pärast kontrollimist, et see kiri nende serverisse ei jõudnud.

Kaitseministeerium pikendas merele avatud laskeväljade keskkonnamõju aruandele ettepanekute esitamise tähtaega ning maavalitsuse, keskkonnateenistuse ja Kõrgessaare valla poolt läheb teele kiri ettepanekutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles