Mikser sai NATO Parlamentaarse Assamblee asepresidendiks

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann.

NATO Parlamentaarse Assamblee aastaistungil Valencias valiti üheks assamblee viiest asepresidendist riigikogu delegatsiooni liige Sven Mikser.


Mikseri sõnul on NATO Parlamentaarse Assamblee tööl oluline tähendus kogu alliansi jaoks.

«NATO viib täna läbi mitmeid olulisi julgeolekumissioone maailma eri paigus, sealhulgas Afganistani stabiliseerimisoperatsiooni ISAF,» ütles Mikser. «Paljudes liikmesriikides on just parlamendid need, kes annavad oma kaitsejõududele mandaadi välisoperatsioonidel osalemiseks. Parlamentaarne koostöö ja konsultatsioonid on ülimalt olulised tagamaks, et erinevad rahvuslikud piirangud ei saaks takistuseks NATO ja partnerite efektiivsele tegutsemisele missioonidel.»

Mikser lisas, et kuulumine assamblee büroosse annab talle suurepärase võimaluse osaleda NATO PA tegevussuundade kujundamisel.

Olukorras, kus paljude riikide avalik arvamus suhtub Afganistani operatsiooni kriitiliselt, on just parlamendisaadikutel oluline roll missiooni vajalikkuse selgitamisel ja põhjendamisel.

Mikseri kandidatuuri asepresidendi kohale esitas assamblee sotsialistide fraktsioon. Assamblee presidendiks sai järgnevaks kaheks aastaks USA Kongressi esindajatekoja liige John Tanner.

Sven Mikser oli 2004. aastast kuni tänaseni NATO PA kaitse- ja julgeolekukomisjoni transatlantilise kaitsekoostöö alakomisjoni esimees.

NATO PA loodi 1955. aastal Pariisis, sinna kuuluvad delegatsioonid kõigi 26 NATO liikmesriigi ja 16 partnerriigi ning viie Vahemere partnerriigi parlamentidest. Assamblee tööd juhib presidendist ja viiest asepresidendist koosnev büroo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles