Esimene eesti õpetaja pääses Euroopa Kooli juhtkonda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna Rocca al Mare kooli õpetaja Markko Mattus võitis esimese eestlasena Euroopa Kooli juhtkonda kuuluva ametikoha täitmiseks väljakuulutatud konkursi.

Belgias asuva Mol’i Euroopa Kooli eel- ja algkooli ossa otsiti õppealajuhatajat, kuhu edukalt kandideeris Markko Mattus, teatas haridusministeerium.

«Pikemat aega olen mõelnud, et oleks vaja uusi väljakutseid, sest praegusel töökohal olen 11 aastat töötanud,» selgitas oma töökohavahetust  Rocca al Mare Kooli keeleteaduste õppetooli juhataja Markko Mattus (42), kes sügisest hakkab õppealajuhatajana juhatama Põhja-Belgias asuva Mol’i Euroopa Kooli eel- ja algkooli osa.

Mol’i Euroopa Koolis käib u 700 last ehk «Eesti mõistes täiesti tavaline kool», iseloomustas õpetaja oma uut töökohta.

Kui teistes Euroopa koolides käivad peamiselt euroametnike lapsed, siis Mol’i koolis on kõige rohkem kohalikke ehk flaami päritolu lapsi. Lisaks flaami keelele saab seal õppida ka inglise, saksa ja prantsuse keeles. Milline on õpetajate omavaheline töökeel, Mattus veel ei teadnud. Oma tuttavate käest on ta kuulnud, et üldjuhul hoitakse oma rahvuskaaslastega kokku ja nii näiteks suhtlevad prantslased pigem omavahel ja oma emakeeles.

Alluvaid ise valida ei saa

«Ma arvan, et töö iseloom on seal suhteliselt samasugune, aga vastust on seal rohkem,» rääkis ta. Õpetaja sõnul tuleb tal seal hakata tegelema finantsküsimustega, millega ta Eestis kokku ei puutunud. «Samas on minu enda otsustus piiratud. Ma ei saa eriti kaasa rääkida liikmesriikidest saadetud õpetajate tööle värbamisel. Ma pean töötama inimestega, kes seal on. Siiani olen saanud ise valida, keda tööle võtta,» tõi ta ühe erinevuse välja. Tunde uues kohas Mattus andma ei hakka.

Lisaks isale tuleb Mol’i Euroopa Kooli tee ette võtta ka tema kahel lapsel. Tütar läheb esimesse ja poeg neljandasse klassi. Kooliaasta algab aga seal veidi hiljem kui Eestis. «Nendel algab kooliaasta täisnädalaga ehk 5. septembril ja lõppeb juulikuus. Selle eest on vaheaegu rohkem. Kokku on seitse nädalat vaheaega õppeaasta sees,» selgitas õpetaja.

Küsimusele, kas oma õpilastest on ka raske lahkuda, vastast ta, et loomulikult on. «Aga lahkumised on osa elust ja tuleb minna selleks, et saaks tagasi tulla,» lisas ta.

Mattuse sõnul on Euroopa Koolis töötamise aeg piiratud. «Teisel ja viiendal on hindamine, kui ma need läbin, siis saan sinna jääda kuni üheksaks aastaks. Kauemaks sinna jääda ei saa,» selgitas ta.
 

Tallinna Pedagoogilise Ülikooli lõpetanud Mattus töötas seni Rocca al Mare Kooli Keeleteaduste õppetooli juhatajana. Belgias alustab ta tööd uuel ametikohal 1. septembril 2011. Haridusministeeriumi teatel Mol’i Euroopa Koolis hetkel eesti lapsi ei õpi.

Erinevates Euroopa Koolides õpib Eesti haridusministeeriumi andmetel u 160 last. Eesti riik on sinna lähetanud viis eesti keele õpetajat.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles