Aune Past: sündinud on uus poliitilise kommunikatsiooni meister?

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aune Past
Aune Past Foto: Ander Ilp

Kommunikatsioonispetsialist Aune Past tõstis esile, et Keskerakonna juhiks kandideeriv Jüri Ratas ütles oma intervjuus Postimehele mitu olulist asja, kuid näitas ka, et võib suuta ootamatutele küsimustele anda suurepäraseid vastuseid.

Pasti hinnangul oli üks huvitavamaid kohti intervjuus see, et Ratas rääkis Edgar Savisaarest kui tulevasest Keskerakonna auesimehest. Pasti sõnul pole Ratase öeldud lauses oluline info, et Edgar Savisaar on Keskerakonna väärikas liige, vaid tähelepanu tuleks pöörata hoopis millelegi muule.

«Kindlasti on Keskerakond Edgar Savisaare nägu. Mõtleme Keskerakond, ütleme Savisaar, kõlaks ammuse ütluse tänapäevane variant. Ratase lause põhiline informatsioon on, et on tõsiselt mõeldud auesimehe peale,» sõnas Past.

Pasti arvates on auesimeheks tegemine viisakas viis teha tool vabaks nooremale või tegusamale inimesele juhul, kui istuva juhi teened on nii suured, et teda ei sobi niisama tänuga toolilt tõsta.   

Kui Savisaar ei soovi aga juhi ametist vabatahtlikult loobuda, saab Ratase väidet Pasti hinnangul tõlgendada ka selliselt, et Keskerakond on väga tore erakond ja sellisel toredal erakonnal peaks olema auesimees.

«Meil on ainult üks tore inimene, kes võiks olla auesimees, see on Edgar Savisaar,» jätkas Past. «Kuna erakonnal on vaja, et oleks auesimees, siis tuleb Savisaarel erakonna heaks see koht vastu võtta.»

Past tõstis ka esile, et kogu Ratase mahukas intervjuu oli poliitilise kommunikatsiooni kõrgem pilotaaž, sest milline erakond ei rõõmustaks, kui Eesti loetavaimas päevalehes on kirjas niivõrd palju kiitust.

«Erakonna seisukohad on õiged, aitavad ühiskonda tasakaalustada. Erakonna praegune esimees on Eesti viimase 20 aasta kõige tublim poliitik. Erakonna programm pakub Eesti kaotuste vastu retsept, reeglina tehakse väga häid asju,» tõi ta välja mõned laused.

Pasti sõnul kasutaks ta seda intervjuud propaganda õppevahendina, sest räägitu on väga hoolega ette valmistatud ja tajutud juba eos võimalikud vastuväited oma seisukohtadele ja need eelnevalt ümber lükatud.

«Kõlama jääb mõte, et Keskerakond on parima programmiga, et Edgar Savisaar on kõige tublim poliitik ja Eesti argielu kitsaskohad saaksid lahendatud, kui kõige tublimast poliitikust veel tublim valitaks esimeheks,» ütles Past. «Kui need vastused sündisid ajakirjaniku ootamatute ja mitte varem kooskõlastatud küsimuste peale kohapeal, siis tuleb tõdeda, et uus poliitilise kommunikatsiooni meister on sündinud.»

«On kolm lihtsat sammu, et saada seda, mida sa tahad: tea, mida sa tahad, tea, kelle käes see on ja mine ja küsi. Jüri Ratas teab, mida ta tahab. Samuti seda, kelle käest küsida,» lisas Past.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles