Tallinna merepäevade suurimat publikumenu nautis Krusenstern

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krusenstern.
Krusenstern. Foto: Uwe Gnadenteich

Eile hilisõhtul Geriljakino linastusega linnahalli katusel lõppenud Tallinna merepäevad panid linna kolm sadamat kolmeks päevaks kihama – publikut jagus nii kontsertidele, kultuurikilomeetrile kui laevadele. Populaarseim alus oli oodatult Krusenstern, mida külastas ühtekokku 18 000 inimest.
 

Tallinna merepäevade uhkeimat külalist, neljamastilist Krusensterni tuldi uudistama Tallinnast ja kaugemaltki, järjekord lookles sadamas hommikust õhtuni. Laeva kahe kapteni sõnul olid nad nii positiivsest vastuvõtust ja elavast huvist vaimustuses – publikuhuvi tõttu pikendati kõigil päevadel pääsu Krusensterni pardale. Kaptenid tõdesid, et Krusensterni naasmine endisesse kodusadamasse pole tulevikuski välistatud.

Tallinna merepäevadel sai lõpu ka mitu merevõistlust. Pühapäeval lõppes Eesti avamere karika kolmas etapp, 54. Muhu väina regatt. See oli Eesti uue iseseisvusaja rohkeima osavõtjate arvuga regatt, kus pea 700 purjetajat 109 jahil Eestist, Soomest, Lätist, Leedust ja Venemaalt läbisid nädala jooksul distantsi Pärnu–Roomassaare–Virtsu–Heltermaa–Tallinn. Regati Eesti meistriks ORC1 grupis tuli Kalev Jahtklubi jaht Premium-Tallinn 2011 Sailing Team Priit Tammemägi meeskonnaga.

Merepäevadeks loodud purjeregati Tallinn Race võitjad olid Kuusakoski meeskond Joonas Lindahl ja Joel Tykkyläinen (FIN, 49erite klass), Sydney meeskond Georg Haud ja Jaan Erik Pihel (EST, RS Fevade klass) ning Hardi Anton (EST, optimistide klass).

Tallinna merepäevade rahvarohkemad kontserdid olid Tanel Padar & The Sun koos noorsümfoonikutega reedel, Lenna Kuurmaa esinemine Liibanonist päästetute tervituseks ning Svjata Vatra kontsert laupäeval. Rahvarohked olid ka Itaalia maskiteatri Pantankini rongkäik ja etendus ning Ewert & The Two Dragons ja Tõnis Mägi kontserdid pühapäeval.

Täissaalidele läksid reede ja laupäeva õhtul toimunud džässikontserdid, täis olid ka mõlemad laupäevahommikused päikesetervitussõidud Tallinna lahele kuunaril Kajsamoor. Täisangaarile läksid samuti Helena Tulve muusikateose «Sool» ettekanded reedel ja laupäeval. Publik lustis nii mereäärsetel ekskursioonidel, Mutant Discol kui ka purjevarjuteatri vaatemängulise etenduse saatel.

Ehkki lõplik külastajaarv selgub lähipäevil, saavad korraldajad juba nüüd tõdeda, et tegemist oli läbi aegade rahvarohkeimate ja edukaimate merepäevadega. Merepäevade korraldusmeeskonna juht, Tallinna abilinnapea Taavi Aas tõdes, et kolm mereäärset päeva täitsid oma eesmärgi ja muutsid Tallinna taas merele avatud linnaks.

«Suur heameel on selle üle, et saime aidata rahval leida taas tee mere äärde linna südames. Tahan omalt poolt tänada kõiki – korraldajaid, koostööpartnereid, suurtoetajaid ja muidugi publikut, sest ilma teieta poleks nii vahva mere- ja perepidu teoks saanud,» ütles Aas.

Politsei ja kiirabi kinnitusel möödusid merepäevad suuremate vahejuhtumiteta. Kaotatud asjade kättesaamiseks palume pöörduda Euroopa kultuuripealinna infokeskusesse (Rotermanni 5/Roseni 10).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles