Reformierakond presidendi otsevalimisi ei toeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakond on rahul praeguse presidendivalimiste korraga ega toeta presidendi otsevalmisi, kuna see nõuaks ligi 20 aastat toiminud poliitilise süsteemi muutmist.

«Maailmas on riike, kus presidendi valib otse rahvas, aga sel juhul juhib president seda riiki ka otseselt ja igapäevaselt. Eesti on valinud parlamentaarse demokraatia mudeli, mis tähendab, et presidendi volitused ei ole võrreldavad Ameerika Ühendriikide presidendi omadega,» sõnas Reformierakonna riigikogufraktsiooni aseesimees Valdo Randpere.

Ta märkis, et presidendi valimise korra ja võimupiirid määrab põhiseadus ning need on kahekümne aasta jooksul ka praktikas hästi järele proovitud.

Randpere meenutas reformierakonna aastatetagust kava ühendada presidendi ja peaministri ametikohad, millest tänaseks loobutud on.

«Ent see ettepanek nagu ka presidendi otsevalimise ettepanekud on vajunud unustusse. Seda eelkõige põhjusel, et Eesti on parlamentaarse riigina hästi ja jätkusuutlikult toiminud,» rääkis ta.

Riigikogulane tõdes, et tõenäoliselt valib riigikogu sel aastal esmakordselt presidendi ära. Selle saavutamine näitavatki küpset demokraatiat. Tema sõnul ei tohiks alahinnata ühise kandidaadini jõudmise protsessi ning selleks vajalike kokkulepete tähtsust.

«Pealegi, riigikogu, kes augustis presidendi valib, sai alles mõni kuu tagasi tugeva otsemandaadi rahvalt. Reformierakond teatas juba valimiste eel, et toetab president Ilvese jätkamist ja valijad teadsid seda enne, kui parlamenti valisid,» meenutas Randpere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles