Riik paneb Eesti passist ilmajäänute andmed veebi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik paneb veebi välja, miks keegi soovijatest passist ilma jäi.
Riik paneb veebi välja, miks keegi soovijatest passist ilma jäi. Foto: dhs.riigikantselei.ee/dhsavalik.nsf

Kuigi tänapäeval piiratakse nii liikluseeskirja rikkujate kui ka koolilõpetajate nimede avaldamist, võib veebist leida ülevaate, miks üks või teine Eesti kodakondsuse saaja soovitud passist ikkagi ilma jäi.


Eesti kodakondsuse saamiseks vaeva näinud, ent sellest ilma jäänud inimeste kohta paneb riik välja väga täpse ülevaate kogu nende karistusregistri andmete kohta, kõrvale pole jäetud pisimaidki ja ammu kustunud väärteorikkumisi, rääkimata kohtuliku karistamise andmeist, millest vanemad peaksid ammu arhiiviriiulitel tolmuma, kirjutab ERR uudised.

Lisaks saab iga huviline andmeid taotlejate päritolu, tema laste ja nende sünniaja kohta ning tutvuda kogu asjaajamiste käiguga, mida kodakondsusest ilmajäänu enne karmi otsust läbis, ja lõpetuseks lugeda selgitust, miks inimene Eesti kodanikuks ei kõlba.

Andmekaitse inspektsiooni hinnangul on tegemist seadusandja selge möödalaskmisega, kuid praegu veel seadusliku andmete avaldamisega riigikantselei dokumendiregistris ja Riigi Teataja lisas.

Inspektsiooni juhi Viljar Peebu sõnul on karistusandmete avaldamise vajadus Riigi Teatajas ilmuvate valitsuse kodakondsuskorralduste tõttu küsitav, sest karistus kustub teatud aja möödumisel, samas jääb Riigi Teatajas avaldatu alatiseks interneti otsingumootorisse.

«Kuna AKI [andmekaitse inspektsiooni- toim] arvates on siin tegu puudujäägiga Riigi Teataja seaduses, mis RT [Riigi Teataja- toim] ja AT [Ametlike Teadaannete] avaldamist reguleerib, koostame praegu märgukirja justiitsministeeriumile ja riigikantseleile,» ütles Peep teisipäeva õhtul.

Sellest kirjast võib tõenäoliselt leida ka vihjeid probleemile seoses võlgnike nimede avaldamisega Avalikes Teadaannetes.

Kuigi valitsuse kommunikatsioonibüroo kodakonduse saajate nimesid ei avalikusta, võib ka need andmed kergesti leida Riigi Teatajast.

«ERRi uudisteportaalis eile avaldatud uudises juhiti tähelepanu sellele, et internetis oli tehtud kättesaadavaks kodakondsuse andmist puudutavaid valitsuse korraldusi, mis sisaldasid isikuandmeid. Tegemist oli kahetsusväärse veaga riigikantselei dokumendiregistris olevate korralduste avaldamisel,» ütles riigikantselei infonõunik Sten Hansson Postimees.ee'le.

Riigikantselei on vea parandanud ja isikuandmeid sisaldavad korraldused ei ole enam registris kättesaadavad, kinnitas Hansson.

Riigikantselei tänab rahvusringhäälingut veale tähelepanu juhtimise eest. Uudises on ka öeldud, et kodakondsuse andmist puudutavad valitsuse korraldused on välja pandud Riigi Teatajas.

Riigikantselei kinnitusel ei avaldata Riigi Teatajas alates 1. juulist 2005 valitsuse korraldusi, mis puudutavad kodakondusse andmisest keeldumist. Enne seda tähtpäeva on korraldused avaldatud õiguspäraselt ning need ei sisalda delikaatseid
isikuandmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles