Keskerakond toetab presidendi otsevalimisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlane Kadri Simson riigikogus.
Keskerakondlane Kadri Simson riigikogus. Foto: Toomas Huik

Keskerakond toetab ainsa parlamendierakonnana presidendi otsevalimisi, kuid praeguse riigikogu teiste erakondade vastuseisu tõttu pole põhiseaduse muutmine lähiaastatel reaalne.

Keskerakonna riigikogufraktsiooni esimees Kadri Simsoni sõnul toetab erakond presidendi otsevalimist rahva poolt ning see ettepanek sisaldus ka partei valimisplatvormis 2011. aasta riigikogu valimisteks. Keskerakonna initsiatiivil on riigikogus korduvalt otsevalimisi puudutav seaduseelnõu arutusel olnud, kuid seaduseks pole see siiani saanud.

«Kahjuks on aga praeguseks valitsuskoalitsiooni eestvedamisel presidendi rolli veelgi kärbitud, võttes presidendilt õiguse määrata kaitseväe juhataja. Võib olla pelgabki valitsus, et rahvas hakkab nõudma presidendi otsevalimist ning just seepärast üritatakse presidendilt kogu võim juba ennetavalt ära võtta,» rääkis Simson.

Ta meenutas, et 2000. aastate algul, kui erakond alles loodi, oli ka Res Publica tugev otsevalimist toetaja. 2005. aastal olid just Keskerakond ja Res Publica koos Rahvaliiduga need, kes presidendi otsevalimise eelnõu toetasid.

Simson tõi välja, et riigikogus on presidendi otsevalimisi käsitlevaid eelnõusid esitatud seitsemel korral: 1993, 1994, 1995, 1999 (kahel korral), 2002, ja 2005. aastal. Viimane, 2005. aastal arutlusel olnud eelnõu langes menetlusest välja 2007. aastal, seoses riigikogu X koosseisu volituste lõppemisega.

Ta ei olnud nõus väidetega, nagu ohustaks presidendi otsevalimine meie parlamentaarset süsteemi. Selleks olevat ameti volitused liiga väiksed ning võimupiirid hästi paigas, otsevalimiste seadus ei annaks presidendile USA ametikaaslasega võrreldavat laiaulatuslikku võimu.

«Tänaste volituste juures võiks president märksa enam suunata riigi käekäiku, kaitstes tavalisi inimesi ning tasakaalustades valitsusliidu teerullipoliitikat,» süüdistas keskerakondlane praegust presidenti passiivsuses.

Simsoni sõnul on presidendi institutsioon praegu seaduseelnõude jõustumisel «jah» sõna ütlejaks. Otsevalimised tooks Simsoni hinnangul presidendi rahvale lähemale.

«Rahval peaks olema õigus valida riigipea, kes on riigi visiitkaardiks ja sümboliks. Just hetkel võimalikud tagatoa kokkulepped presidendi äravalimise osas on need, mis süvendavad lõhet presidendi ja rahva vahel,» sõnas ta.

Simsoni kinnitusel on Keskerakond valmis presidendi otsevalimiste ettepanekut riigikogus esitama, kui nähakse võimalust sellele riigikogu enamuse toetuse saamiseks. Samuti on erakond nõus läbi rääkima teiste erakondadega, et selline seadus ellu viidaks. Kuna aga Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid on korduvalt väljendanud oma kindlat vastuseisu presidendi otsevalimistele ning IRL on praegu kokku leppinud status quo säilimises, siis pole riigikogus hetkel sellistele eelnõudele toetust loota.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles