Eestisse üritavad pääseda Aafrika päritolu ebaseaduslikud sisserändajad

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripunkt Narvas.
Piiripunkt Narvas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Politsei- ja piirivalveameti andmetel on võrreldes aasta varasema perioodiga Eestis selgelt tooni andvateks Aafrika päritolu ebaseaduslikud sisserändajad.

2011. aasta esimese poolaasta jooksul avastati 41 ebaseadusliku sisserände juhtumit (2010 6 kuud: 28) ja 50 ebaseaduslikku sisserändajat (49).

41st juhtumist 13 olid seotud viisade väärkasutamisega (11), 12 võltsitud dokumentide kasutamisega (3), neli ebaseaduslike piiriületustega piiripunktide vahelisel alal (4), kolm  ebaseadusliku sisepiiri ületusega (5) ja üheksa olid muud juhtumid (5).

Politsei- ja piirivalveameti piirivalvemajor Ago Tikk ütles, et võrreldes aasta varasema perioodiga on käesoleval aastal selgelt tooni andvateks Aafrika päritolu ebaseaduslikud sisserändajad.

2011. aasta perioodil jaanuar-juuni on 25 ebaseaduslikku sisserändajat tulnud Aafrikast ja neist 14 on olnud Kongo Demokraatlikust Vabariigist. Vaid aasta eest oli Aafrikast tulnud ebaseaduslikke sisserändajaid kaks.

Tänavu on 13 ebaseaduslikku sisserändajat tulnud Venemaalt ja 11 teistest SRÜ riikidest. Eelmisel aastal oli 23 sisserändajat Venemaalt ja 17 teistest SRÜ riikidest.

Langenud on Aasiast tulnud ebaseaduslike sisserändajate arv: tänavu üks ja mullu sama ajaga seitse.

Tiku sõnul on ebaseaduslikel sisserändajatel edasi kaks võimalust: kas esitada varjupaigataotlus või naasta riiki, kust nad tulid.

Tiku väitel on tänavu näha ka rohelisel piiril (piirpunktide vaheline ala) ebaseadusliku sisse- või läbirände eesmärgil toime pandud ebaseaduslike piiriületuste kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles