Tööandjad tahaksid võõrspetsialiste lihtsamini Eestisse tuua

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Illegaalsete lihttööliste kasutamist esineb Eestis viimastel aastatel küll üha vähem, ent tööandjad kurdavad, et probleeme on hoopis kvalifitseeritud välisspetsialistide Eestisse toomisega.

Viie aasta jooksul on pea 400 korral trahvitud tööandjaid välistööjõu ebaseadusliku kasutamise eest. Tänasest võib seadust rikkuvaid ettevõtjaid ka kriminaalkorras karistada, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Balti Laevaremonditehas (BLRT) Marketexi peadirektori Fjodor Kvitši arvates aga võiks valitsus seaduserikkujate karistamise kõrval tegeleda ka legaalse võõrtööjõuga.

BLRT plaanib lähiajal palgata ligi 200 välismaa spetsialisti, kuid Kvitši hinnangul on riik muutnud selle protsessi liiga keeruliseks ja pikaks, et nõudlust piisavalt kiiresti rahuldada.

«Meie arvutuste järgi vajame varsti 30 protsenti rohkem võõrtöölisi. Nende töölevõtmise protseduur on tavaliselt väga bürokraatlik,» nentis BLRT Marketexi peadirektor Fjodor Kvitš.

Tema sõnul tuleks kiirendada võõrtööliste tööle vormistamist, mis praegu võib aega võtta kuni neli kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles