Ansip: põhiseadus ei luba riigikogul oma palka külmutada

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Reuters / Scanpix

Peaminister Andrus Ansip ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et tema hinnangul on riigikogu eilne otsus oma palgad külmutada põhiseadusega vastuolus.


Ansipi ütles, põhiseaduses et ei ole kirjas midagi, mis ütleks, et keelatud on vaid riigikogu palkasid suurendada. Sellistes küsimustes peab tegutsema väga ettevaatlikult, leidis Ansip.

«Pole saladus, et riigikogu palkade vähendamine nullini tähendab sisuliselt riigipööret,» tõi Ansip näiteks. 

Peaminister lisas, et ka palkade külmutamine tähendab nende vähendamist, sest inflatsiooni tulemusel hakkab reaalpalk vähenema ja nii peavad parlamendiliikmed, kes ei suuda enam oma palgast peret ülal pidada, tööst loobuma.

President Toomas Hendrik Ilves on riigikogus esinedes samuti öelnud, et tema arvates on riigikogu palkade külmutamine põhiseadusega vastuolus. Eile ütles president, et peab enne lõpliku seisukoha võtmist seadusega põhjalikult tutvuma. 

Ansip ei soovinud kommenteerida plaane, mis seoksid peaministri ja teiste kõrgete riigiametnike palgad presidendi palgaga, pidades ebasobivaks iseenda palga kommenteerimist. «Nii nagu riigikogu selles küsimuses otsustab, ongi õige,» lausus Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles