Presidendipaar külastas Kuremäe kloostrit

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuremäe klooster.
Kuremäe klooster. Foto: Marina Puškar.

President Toomas Hendrik Ilvese ja proua Evelin Ilvese visiit Ida-Virumaale jätkus täna Narvas ja Kuremäe kloostris.

President arutas koos Ida-Viru maavanema Riho Breiveli, Narva linnapea Tarmo
Tammiste ja maaväe staabiülema kolonel Urmas Roosimägiga järgmise aasta 24.
veebruari kaitseväe paraadi korraldamist, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Olen kindel, et kaitsejõudude peastaap koos Narva linnavõimuga korraldab meile kõigile, eriti aga narvalastele väärika pidupäeva,» sõnas president Ilves.

«Narva, vana ja auväärne Eesti linn, on kaitseväe paraadiks õige koht. See paraad nagu ka vabariigi aastapäeva vastuvõtt Jõhvis on tunnustus Ida-Viru inimeste tublidusele,» ütles Ilves.

Riigipea meenutas, et ka 1996. aasta võidupüha paraad toimus sealsamas Narva Peetri platsil ja see läks igati korda, lisades, et tal on hea meel, et nüüd saavad
narvalased vahetult näha, kui palju on Eesti kaitsevägi 12 aastaga edasi arenenud.

Hommikusel kohtumisel Narva muuseumi direktori Andres Toodega ja kodanikuühenduste esindajatega ütles president Ilves, et Narvas nagu igal pool Eestis peavad inimesed tegusalt kaasa rääkima oma kodukoha elu kujundamisel.

«Teie olete tabanud need valdkonnad, mis on Narva arengule olulised – kultuur, sport, ettevõtlus, turism. Aga samuti märkate te kodulinna muresid ja probleeme, tegeledes näiteks aidsi ja narkoennetusega. Teie hoolivus ja linlaste kaasamine on tunnustust väärt,» toonitas president.

President Ilves kohtus täna Narvas ka kaitseliidu kohaliku malevkonna juhatuse liikmetega ning pani lilled Vabadussõja mälestusmärgile Siivertsi kalmistul.

Seejärel sõitsid riigipea ja Evelin Ilves Kuremäe nunnakloostrisse, kus kloostri eestseisja iguumenja Varvara tutvustas neile 117-aastase kloostri elu.

«Olen uhke, et just Eesti Vabariigi alla kuulumine päästis Kuremäe ja Petseri kloostrid ajal, kui Nõukogude Venemaal hävitati tuhandeid Vene õigeusu kirikuid ja kloostreid,» ütles president Ilves.

«Kuremäe ja Petseri on aga jätkuvalt Vene kultuuri- ja vaimuelu tähtsad sümbolid,» rõhutas Ilves.

Riigipea sõnul täidab Kuremäe klooster iguumenja Varvara juhatusel olulist rolli
vaimse keskusena nii Eestis kui ka laiemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles