Maarja kogudus saab kirikuhoone tagasi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Maarja kiriku hoone.
Tartu Maarja kiriku hoone. Foto: Sille Annuk

Tartu linn annab Pepleri 1a kinnistu EELK Tartu Maarja Kogudusele ning seni maaülikooli võimlana kasutuses olnud hoone võib taas saada kirikuks.

Volikogu otsustas võõrandada Pepleri 1a kinnistu otsustuskorras tasuta EELK Tartu Maarja Kogudusele, kes soovib kunagise kirikuhoone uuesti üles ehitada, vahendas linnavolikogu pressiesindaja.

Tartu Maarja kiriku hoone ehitamist alustati G. F. W. Geisti projekti järgi 1836. aastal ning kirik valmis kuus aastat hiljem. Kirik põles 1941. aastal ning 1961. aastal ehitati see võimlaks ja rajati juurdeehitis.

Omandireformi käigus kirikut kogudusele ei tagastatud, kuna eksperthinnangu kohaselt ei olnud hoone säilinud endisel individualiseeritaval kujul. Määratud kompensatsiooni Maarja kogudus vastu ei võtnud.

2005. aastal sõlmisid Tartu linn ja Eesti Maaülikool ühiste kavatsuste protokolli, milles väljendati tahet teha koostööd selle nimel, et anda ajalooline kirikuhoone taas koguduse käsutusse.

Käesoleva aasta oktoobris sai linn kinnistu maaülikoolilt enda omandisse ning võõrandab selle nüüd kogudusele.

Maarja kogudus plaanib Pepleri 1a krundil kiriku taastada. 1961. aastal rajatud juurdeehitise alale Pepleri 1 soovib linn rajada lasteaia.

Samal teemal! Maarja kiriku tagastamise küsimus jõuab volikokku. (10.11.2008)

Maaülikool andis kogudusehoone lõpuks linnale üle. (15.10.2008) 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles