Julgeolekuasutused harjutasid kiirgusallika avastamise korral tegutsemist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
.
. Foto: Caro / Scanpix

Kolmapäeval korraldas maksu- ja tolliamet koostöös kaitsepolitsei, piirivalveameti, päästeameti ja kiirguskeskusega Koidula tollipunktis ühisõppuse «Kiirgus 08».

Ühisõppuse eesmärgiks oli testida ametnike oskusi tundmatu kiirgusallika avastamisel EL välispiiril ja täpsustada dubleerimise vältimiseks ametkondade vahelise informatsiooni liikumist.

Maksu- ja tolliameti üheks ülesandeks on täita piiridel ühiskonnakaitsja rolli.

Ühisõppuse käigus «avastasid» tolliametnikud salakaubana üle piiri toodud ohtliku radioaktiivse objekti.

Piirivalvurid tagasid piiripunkti ohutuse ning ohtliku objekti valve, kuni kohale saabusid päästjad.

Päästeameti eridemineerijate oskusi kasutades tehti kindlaks, kus asub veokis kiirgusallikas ning millise ainega on tegemist. Päästeamet kasutas oma töös eritehnikat.

Vastavalt kehtivale seadusandlusele menetleb kiirgusohtlike ainete salakaubavedu kapo.

Kaitsepolitseiametnikud kuulasid piirivalvurite valvatavad «kurjategijad» õppuse käigus üle ning ühtlasi andsid näpunäiteid, kuidas peaksid piiriametnikud käituma, et hilisemaks juurdluseks vajalikud tõendid õigesti võetud saaks.

Kiirguskeskuse ülesandeks oli õppuse käigus nõustada kõiki osapooli ja tagada ning kontrollida ohutusnõuete täitmist.

Ühisõppuse tulemusena peaks MTA-s koostöös teiste ametkondadega valmima tegevusjuhend ohtliku ja salakaubana liikuva kiirgusallika käitlemise kohta.

Vaatlejatena osalesid õppustel peale korraldajate ja osalejate ametkondade ka Põlva maavalitsuse, välisministeeriumi ning Lõuna prefektuuri esindajad.

Osapoolte kokkuleppel korraldab MTA järgmisel aastal analoogseid õppusi piiripunktides veelgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles