Andmekaitse peab Savisaare internetiküsitlust eksitavaks

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare korraldatud küsitluse kodulehekülg.
Edgar Savisaare korraldatud küsitluse kodulehekülg. Foto: www.sinuvalik2011.eu

Andmekaitse inspektsiooni (AKI) peab eksitavaks Keskerakonna ja Tallinna linnavalitsuse internetiküsitlust kultuuriasutuste rahastamise asjus.


«Kogudes küsitluse käigus isikuandmeid ning võttes nõusolekuid tulevikus isikule reklaami saata, tuleb inimesele öelda, kes ja mille jaoks tema andmeid kogub,» teatas inspektsioon. «Võrguleht, kus kultuuriasutuste rahastamise kohta hääli on võimalik anda, sellist teavet ei sisalda.»

Samuti tõdesid andmekaitsjad, et veebileht, kus on võimalik hääli anda, ei kuulu Tallinna linnale, kuid sellele suunatakse inimene Tallinna linna võrgulehe kaudu.

«Tallinna linna võrgulehe materjalid jätavad mulje, et tegemist on Tallinna linna korraldatud küsitlusega ning isikuandmeid kogub Tallinna linn,» märkis inspektsiooni menetlustalituse juhataja Taago Pähkel.

«Samuti jääb hääletajale mulje, et nõusolekut saata tema e-posti aadressil edaspidi teavitust sarnaste ürituste kohta küsib Tallinna linn,» lisas ta.

Avaliku teabe seadusega on asutustel keelatud avaldada oma võrgulehtedel eksitavat teavet ning inspektsioon tegi linnavalitsusele ettepaneku täiendada küsitluse kohta avaldatud teavet nii, et see ei oleks eksitav.

Kui ettepanekuga ei arvestata, koostab AKI ettekirjutuse ning võib selle täitmata jätmisel süüdiolevaid ametiisikuid trahvida, teates riigiasutus.

Savisaar küsib netihääletuses, kas linn peaks eelistama rahastamisel Linnateatri uue hoone rajamist või Kultuurikatla väljaehitamist.

Samas leidis küsitlust läbi viiva firma Keskerakond ning partei maksab kinni ka hääletuse korraldamise.

Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Remo Holsmeri hinnangul peaks linnavalitsus skandaalse Linnateatrit ja Kultuurikatelt vastandava küsitluse internetist maha võtma.

«Sundida kahe kultuuriobjekti vahel olemuslikku valikut tegema on jabur - niisamuti ei saa esitada küsimust, kas ehitada linna uus lasteaed või remontida koolimaja, » märkis ta.

Holsmeri sõnul on linn astunud ämbrisse ka küsitluse korraldusliku poolega - kord väidetakse, et küsitlust korraldab Keskerakond, siis jälle, et Tallinna linn.

«Aitab sellest küsitlusest. Kõigil on juba ammu piinlik, et linn taoliste asjadega tegeleb,» lisas ta. «Linnavalitsus võiks keskenduda hoopis millelegi asjalikule, näiteks äsja maha sadanud lume koristamisele.»

Keskerakonna poolt küsitlust korraldava Raimond Kaljulaiu sõnul juhib inspektsioon tähelepanu sellele, et kampaanialehte ja linna kodulehte tuleb täiendada teabega kampaania läbiviijate kohta.

«Juba lähimal ajal lisame selle teabe,» lausus Kaljulaid. «Linna kodulehele on see juba lisatud.»

Kaljulaid lausus, et käimasoleva hääletuse eesmärgiks on selgitada välja, millise kultuuriobjekti valmimist aastaks 2011 peetakse olulisemaks.

«Selle kampaania eesmärgiks pole koguda isikuandmeid,» lisas ta. «E-postiaadressi küsitakse vaid selleks, et vastaja saaks oma vastust kinnitada.»

Hetkeseisuga on küsitluses osalenud üle 3500 vastaja ning 59 protsenti neist on andnud hääle Kultuurikatla poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles