Tudengid: võimekad ja motiveeritud üliõpilased peavad saama õppida tasuta

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Tudengid tegid seoses ülikooliseadusega ettepaneku, et tasuta õpe tuleb tagada kõigile täiskoormusega õppivatele üliõpilastele, kes täidavad õppekava 75-100 protsendi ulatuses.

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) esitas eile õhtul tudengite ettepanekud haridus- ja teadusministeeriumile ülikooliseaduse eelnõu täiendamiseks.

Vaatamata EÜLi ja kõrgkoolide varasematele tähelepanekutele sisaldab eelnõu kavatsust nõuda igalt tudengilt tasuta õppeks absoluutset täiskoormust ehk 30 ainepunkti igal semestril.

EÜL-i juhatuse esimehe Eimar Veldre sõnul aga vähenevad selle tulemusena üliõpilaste võimalused paindlikult kujundada oma õppeplaani, arvestada erialade õppekorralduslikke omapärasid ning vajadust osaajaga töötada. Seega tegid tudengid ettepaneku, et tasuta õpe tuleb tagada kõigile üliõpilastele, kes õpivad täiskoormusega ehk täidavad õppekava 75-100 protsendi ulatuses.

«Õpingute pikenemise põhjuseks ei ole õppenõuded, vaid koormavad õppemaksud ja puudulikud õppetoetused,» rõhutas Veldre. 30 ainepunkti nõudele keskendumine viib tema sõnul tähelepanu olulisematelt küsimustelt.

Kuna akadeemiline puhkus on osa õppekorraldusest, tegid tudengid ettepaneku jätta sellega seotud õppetöös osalemise piirangud eelnõust välja.

Samuti tuleb üliõpilaste hinnangul eelnõus selgemini määratleda kõrgkoolide kohustus tagada õppekohad kõigile võimekatele ja motiveeritud õppuritele. Ka ei tohiks nende hinnangul uue seadusega välistada mitte-eestikeelsete õppekavade riigipoolset rahastamist, kuna see vähendab tudengite arvates kõrgharidussüsteemi konkurentsivõimet.

«Kõrgharidusreformi tulemusena peab kõigil võimekatel ja motiveeritud üliõpilastel olema võimalik õppida tasuta,» sõnas Veldre.

Üliõpilased avaldasi ka soovi kohtuda haridus- ja teadusministeeriumi esindajatega enne, kui eelnõu esitatakse valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles