Aaviksoo: Eesti panust Afganistanis hinnatakse väga kõrgelt

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti soomuk Pasi Afganistanis Helmandi provintsis..
Eesti soomuk Pasi Afganistanis Helmandi provintsis.. Foto: .

«Eesti panust hinnatakse väga kõrgelt, eelkõige meie võimet tagada patullimisel


üldist julgeolekut,» kinnitas kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Aaviksoo osales eile ja üleeile Kanadas, Halifaxis Lõuna-Afganistani panustavate riikide kaitseministrite kohtumisel, kus arutati piirkonna üldist julgeolekuolukorda ja plaaniti edasisi tegevusi, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kohtumisel tõdeti, et Lõuna-Afganistanis on valitsusvälised jõud oma positsioone kaotamas ja keskvõimu tähtsus mõõdukalt suurenemas.

Julgeolekuolukorra parandamiseks rõhutasid kaitseministrid vajadust tugevdada rahvusvahelist ja piirkondlikku koostööd, eelkõige Pakistani ja Afganistani koostöö süvendamisele kaasaaitamist.

Halifaxis arutati ka Ameerika Ühendriikide ühe täiendava merejalaväe brigaadi saatmist Afganistani.

Sõltuvalt USA uue administratsiooni otsusest võib järgmisel aastal oodata kuni nelja täiendava brigaadi saatmist Afganistani lõuna- ja idapiirkondadesse.

Kaitseminister Aaviksoo sõnul on eelseisva aasta suurimaks ülesandeks riigis kohalike elanike julgeoleku tagamine, seda eelkõige lähenevaid presidendivalimisi silmas pidades.

«Manööverüksustest on Afganistanis suur puudus, seetõttu on ka Eesti kaitseväelaste panus suurem kui seda üksnes numbritest võiks järeldada,»
lausus Aaviksoo.

Ministri hinnangul tuleks Eestil kaaluda ka tsiviiltoetuse suurendamist.

«Helmandi provintsis tegutseva Eestist pärit meditsiinikoordinaatori töö on hea näide tõhusast abist kohalikule elanikkonnale,» lisas ta.

Lõuna-Afganistani panustavate kaitseministrite kohtumisel osalesid Suurbritannia, Ameerika Ühendriikide, Eesti, Kanada, Austraalia, Taani, Hollandi ja Rumeenia kaitseministrid ja ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles