Euroopa Kooli rajamise kulud jäävad Eesti kanda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Peamiselt IT-agentuuri töötajate laste jaoks loodava Tallinna Euroopa Kooli kulud jäävad Eesti kanda. Kas ja kuidas mõjutab uue kooli avamine Eesti riigi poolt rahastavat IB õpet Tallinna Inglise Kolledžis, pole veel selge.

«Euroopa Kooli õppekavade rakendamine ning vastava kooli loomisega (või haru loomisega olemasolevasse kooli) seotud kulud on osa asukohamaa terviklikust panusest, et luua tingimused edukaks kandideerimiseks ning agentuuri töö käivitamiseks Eestis. See tähendab seda, et kooli käimapanemine ja ülesehitamine on Eesti riigi kohustus,» ütles haridusministeeriumi pressiesindaja Greete Kempel Postimees.ee’le. Kui palju uue rahvusvahelise kooli loomine maksma läheb, ei osatud haridusministeeriumist öelda.

«Küll aga hakkab Euroopa Komisjon, kui koolis juba õppetöö toimub, maksma agentuuri töötajate laste pealt nö pearaha, kuid see summa ei kata kindlasti kooli loomise ja ülalpidamisega seotud kulusid täielikult,» lisas ministeeriumi esindaja.

Ta lisas, et eelkõige sõltub kooli rahastamine sellest, millised otsused kooliga seoses üldse tehakse – kui palju tuleb õpilasi ja õpetajaid ning kus hakkab kool asuma jne.

Hetkel ei ole veel selge, kas ja kuidas mõjutab uue rahvusvaheliste õppeprogrammide järgi töötava kooli loomine riigi poolt rahastatavat IB õpet Tallinna Inglise Kolledžis.

«Praegu on liiga vara rääkida kindlatest otsustest nii Tallinna Euroopa Kooli kui ka IB õppekava suhtes üldiselt. Rahvusvaheliste õppekavadega seonduvat vaadatakse kui tervikut, mistõttu ei saa praegusel hetkel öelda, kas ja mil määral mõjutab Tallinna Euroopa Kool täna olemasolevat IB õpet,» sõnas haridusministeeriumi pressiesindaja.

Tallinna Inglise Kolledžis antavat IB õpet rahastab praegu ministeeriumidest ainsana välisministeerium ning selle õppekava alusel on aastatel 2009- 2011 õppinud või on õppimas 16 välisministeeriumi töötajate last. Alates 2009. aastast on välisministeerium igal aastal rahastanud kolledžis antavat IB õppekava ligi 96 000 euro ulatuses (1,5 miljonit Eesti krooni).

Küsimusele, kas Euroopa Kooli käivitudes, loobub välisministeerium IB õppekava rahastamisest, vastati eitavalt. «Üks õppekava ei välista teist, kuna tegemist on erinevate õppekavadega. Euroopa Kool on mõeldud eelkõige ELi institutsioonide töötajate lastele,» selgitas välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov.

Tallinna Inglise Kolledži IB õppe koordinaatori Katri Rahi sõnul katab õpilaste pearaha lõviosa IB õppekava kuludest, kuid sellegipoolest mõjutaks võimalik riigipoolse toetuse äralangemine neid. «Meil jääks raha palju vähemaks ja ma ei tea, kas me siis saaksime hakkama,» selgitas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles