Indrek Saar: probleemitust siseelust rääkijatel on enamasti suurimad mured

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Neil erakondadel, kes kõige kõvemini räägivad oma probleemitust siseelust, tulevad enamasti mõne aja pärast välja kõige suuremad mured, leiab Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Indrek Saar.

«Ma ei tahaks sellepärast hakata ka siin vastu rinda taguma, et meil on kõik suurepärases korras,» osutas Saar Postimees.ee’le.

Ta tõdes, et ka sotsidel juhtub olukordi, kus erakonna liikmed saavad mõnest otsusest teada alles kolmandate isikute või meedia kaudu. «Ma arvan, et seda juhtub igal pool. Me ei ole selle üle õnnelikud, kui nii on juhtunud ja üldiselt me püüame seejärel analüüsida, kuidas selliseid olukordi edaspidi välistada,» tõdes Saar. «On otsuseid, mis peavadki sündima väga kiiresti ja ei ole aega terve erakonnaga arutada,» leidis ta samas selliste olukordade õigustuseks.

Eesti erakondade sisedemokraatia põhjalikust uurimisest ei ole seni väga kuulda olnud, tõdes Saar ning lisas, et sügavama sissevaate teemasse on teinud hoopis teater NO99 oma «Ühtse Eesti Suurkoguga». Kuna demokraatia Eesti ühiskonnas on alles 20 aastat vana, on kõigil üksjagu õppida ja areneda, leiab Saar.

Ta rõhutas, et ei tuleks mitte üksnes rääkida kaasamisest, vaid seda ka tegudes näidata. Sotside puhul tõi ta kaasamise hea näitena esile võimaliku liitumise Rahvaliiduga, mis arutati läbi kõikides erakonna piirkondades. «Üldiselt me püüame oluliste otsuste puhul viia arutelu terve erakonna tasandile. Võimalik liitumine Rahvaliiduga sai piirkondade tasandil eelnevalt väga põhjalikult läbi arutatud.»

Küsimusele, kuidas sotside parteist ei ole viimasel ajal erilisi sisepingeid kuulda olnud – kas osatakse neid hästi varjata või toimib demokraatia erakonna sees paremini kui mujal – vastas Saar: «Ma arvan, et meil mitte ainult nimi ei ütle, et oleme sotsiaaldemokraadid, vaid ka tegelikult on meile demokraatia väga oluline. Mõnikord võib tõesti tegu olla sellega, et tegemist on autoritaarse juhiga ja suudetakse probleemid toas kinni hoida, mis ei tähenda, et seal probleeme ei oleks. Teistpidi – üldiselt ei ole võimalik avalikkuse eest varjata, kui erakonnas on asjad viltu.»

Sotsidel on tema sõnul üldised suuremad sihid praegu paigas ja olulisemad vaidlused juba ära vaieldud. «See on ka tegelik põhjus, miks meil ei ole millegagi meediat täita.»

Demokraatia ehitamisega organisatsioonis tuleb tema sõnul tegeleda järjepidevalt ning kõik olulised teemad tuleb läbi arutada ka erakonna lihtliikmetega.

Erakondade sisedemokraatia teema on viimasel ajal tõusetunud seoses lõhega Isamaa ja Res Publica Liidus ning sisepingetega Keskerakonnas, samuti pööras meedia suuremat tähelepanu erakondade otsustamisprotsessile seoses riigikogu valimistele esitatud nimekirjadega ja sealsete kandidaatide järjestusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles