Toobal innustab erakonna lihtliikmeid aktiivsemad olema

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal.
Priit Toobal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskerakonnas pööratakse suurt tähelepanu aruteludele piirkondades, kust lihtliikmete seisukohad keskkontorisse jõuavad, osutas Keskerakonna peasekretär Priit Toobal. Samas tõdes ta, et lihtliikmed võiksid ka ise poliitilistes protsessides aktiivsemad olla.

Lihtliikmete osalus poliitilistes protsessides on olemas, kuid loomulikult võiks aktiivsus olla suurem, ütles Toobal Postimees.ee’le. «Tegelikkuses sõltubki suuresti lihtliikmete aktiivsusest piirkonna või osakonna areng ja erakonna edu selles piirkonnas. Lihtliikmetest saabki ju erakond alguse.»

Keskerakonnal on üle Eesti peamiselt maakonna-põhiselt moodustatud piirkonnad, mis omakorda jagunevad osakondadeks. «Piirkondades toimuvad pidevalt koosolekud, kus arutletakse piirkonnas toimuva üle ning kõik piirkonna seisukohad jõuavad ka erakonna keskkontorisse. Ka poliitilistes ja organisatoorsetes küsimustes palutakse piirkondade arvamust,» kinnitas Toobal.

Tema sõnul on üldiselt kujunenud nii, et piirkond otsustab kohalikku tasandit puudutavaid asju ise ning kogu erakonda hõlmavad otsused sünnivad erakonna keskjuhatuses.

Isamaa ja Res Publica Liidu liige Jaan Uustalu tõi oma Postimehes avaldatud arvamusloos välja mitmeid vajakajäämisi Eesti erakondade sisedemokraatias. Ta toonitas, et Eesti erakondadel oleks palju õppida Rootsilt, kus poliitiline arutelu ei jää vaid poliitladvikusse, ning erakonna liikmeid kaasatakse laiemalt.

Toobal nentis, et nii erakondadel kui ka kogu ühiskonnal on sisedemokraatia osas Põhjamaadelt palju õppida. «Jaan Uustalu on oma kirjutises juhtinud tähelepanu täiesti õigetele asjaoludele ning rõhutanud huvitavaid fakte erakondade toimimisest ja siseelust Põhjamaade näitel,» lisas Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles