Minister toetab kunstiakadeemia ja filmikooli ühishoone rajamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline hakkab välja nägema Kunstiakadeemia uus hoone Art Plaza.
Selline hakkab välja nägema Kunstiakadeemia uus hoone Art Plaza. Foto: Repro

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas esitab valitsusele ettepaneku toetada Euroopa Liidu tõukefondi rahaga kunstiakadeemia uue hoone ehitust, nähes selles ette ruume ka Balti filmi- ja meediakoolile (BMF).

Kompromissettepaneku järgi jaotataks uus hoone algselt kaheks eraldi omandiks, teatas ministeerium.

Ministri hinnangul oleks otstarbekas rajada Tallinnasse üks tehnoloogilise loomemajanduse suunaga objekt, milleks võiks olla kunstiakadeemia uus hoone, kus on ruumid ka filmi- ja meediakoolil.

Poole aasta jooksul koolidega peetud läbirääkimistel tegi töörühm ministrile kompromissettepaneku, mille kohaselt oleks ehitatavasse kunstiakadeemia hoonesse rajatud ruumid ka BMFi jaoks. Kunstiakadeemia oli sellega nõus, kuid praegustel andmetel ei ole see lahendus vastuvõetav BMF-ile.

Haridus- ja teadusministeerium pakub kõrgkoolidele kompromissi, lähtudes programmi eesmärkidest, vajalikust rahastamise mahust, prognoositavast sisseastujate arvu vähenemisest ning ühe õppekoha maksumusest, mis on erialati erinev.

Ühise hoone ehitust toetab ka tulevikuprognoos, mille kohaselt muutub tugevneva konkurentsi ja väheneva üliõpilaste arvu valguses vältimatuks ülikoolide ühinemine. «Seda protsessi saaks alustada ühise kinnisvaraarendusega nagu kõnealune hoone,» teatas ministeerium.


EL tõukefondide rahastatava kõrgkoolide hoonete investeeringute kava maht on üle 2 miljardi krooni, praegu kuulub sellesse kavasse 11 teadus- ja kuus kõrgharidusobjekti.

Selle kava kinnitas valitsus 29. mail, toetades muuhulgas juba siis 100 miljoni krooniga Tallinna ülikooli teadusmaja ehitamist. Toona lükkas valitsus edasi otsuse kunstiakadeemia ja BFMi taotluste osas, andes Lukasele ülesande pidada ülikoolidega läbirääkimisi ühise hoone planeerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles