Pangad ei pea deebetkaartide ID-kaardiga asendamist võimalikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakaart
Pangakaart Foto: Liis Treimann

Pankade hinnangul nõuaks pangakaartide ja ID-kaardi ühendamine väga suuri tehnilisi ümberkorraldusi, kuid ei tooks kellelegi kasu, vaid pigem muudaks klientide elu keerulisemaks.

«Tänane Eesti kaardisüsteemi infrastruktuur vajaks ulatuslikke täiendusi, aktsepteerimaks makseid ID-kaardiga. Süsteem on ehitatud selliselt, et sõnumite liigutamiseks on vaja alati pangakaardi numbrit, seega pole see hetkel teostatav,» selgitas LHV Panga turundusjuht Andres Kask. Tema sõnul nõuaks kogu Eesti kaardimaksete süsteem selleks nii põhjalikke ümberkorraldusi, et LHV pole sellist võimalust isegi arutanud.

SEB Pangas on seda teemat arutatud, kuid jõutud järeldusele, et see pole võimalik.

«ID-kaart on isikuttõendav dokument, seda ei saa konfiskeerida kui tegemist on kaardi väärkasutusega või kui ATMis tekib tehniline probleem. Samuti ei määra see veel kaardi kasutamise otstarvet, näiteks kas tegu on deebet- või krediitkaardiga,» rääkis Meelis Nurk SEB e-teenuste divisjonist.

Nurga sõnul ei ühildu ID-kaart rahvusvahelise pangakaardi standardiga. Panga- ja ID-kaartide lugemiseks kasutatakse väga erinevaid tarkvaralisi lahendusi.

«Isegi kui seda tehtaks Eestis, ei ole mõeldav sama lahenduse laiendamine mujale maailma,» sõnas ta.

Sama kinnitas ka Kask. Tema sõnul on täna turul viie erineva platvormiga pangaterminale, kuid ükski neist ei võimalda autoriseerimissõnumite genereerimist ilma pangakaardita, vajalik on vähemalt kaardi number.

«Sisuliselt peaks kõiki viit erinevat platvormi arendama edasi selliseks, et oleks võimalik luua seos ID kaardi ja pangakaardi vahel, ilma pangakaardita, ka virtuaalselt pole võimalik sõnumeid genereerida,» rääkis ta.

Kask tõi välja veel terve rea põhjuseid, miks ID-kaart pangakaarte asendada ei suuda. Näiteks poleks nendega võimalik väljaspool Eestit makseid sooritada, samuti ei saa teha magnetriba makseid, broneerida näiteks lennukipileteid või rendiautosid ega osta kaupu internetist. Oma logoga kaardid on tema sõnul pankade jaoks ka olulised turunduskanalid ning neist loobuda ei taheta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles