Väikelapse ema rünnanud trollijuht jäi karistuseta

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svetlana Kucur üleeile lapsega Tallinnas Keskuse tänava trollibusside lõpp-peatuses ehk kohas, kus trollijuht ründas teda tänavu 11. mail.
Svetlana Kucur üleeile lapsega Tallinnas Keskuse tänava trollibusside lõpp-peatuses ehk kohas, kus trollijuht ründas teda tänavu 11. mail. Foto: Laura Oks

Kahekuuse lapsega arstile sõitnud ema rünnanud trollijuht sai küll tööst priiks, kuid politseijuurdlus selles asjas lõpetati ja nördinud ema kavatseb õigust edasi nõuda.


«Kuradi tiblad, mul ei tööta uksed!» karjus trollijuht Liia, kui trolli keskmistest ustest üks pool ei avanenud ja kahekuuse imikuga ema välja ei pääsenud. Kui ema läks juhi nime küsima, hakkas viimane teda sõimama ja tuli kätega kallale.

Svetlana Kucur sõitis 11. mail trolliga perearsti juurde, et minna imikuga tervisekontrolli. Üks reisija aitas naisel vankrit tõsta. Ema pidi väljuma Männi peatuses, kuid siis enam mõlemad uksepooled ei avanenud.

«Ei pääsenud välja. Mind aidanud naine soovitas tagumisest uksest minna, kuid ma ei mahtunud vankriga istmeridade vahelt läbi,» meenutas Kucur. Ema hüüdis juhile, et ta uksed lahti teeks, kuid juht sulges ainsagi avatud ukse ja sõitis edasi.

«Olin paanikas, sest pidin paari minuti pärast jõudma arsti visiidile,» rääkis Kucur – ta oli olnud väga õnnetu ja puhkenud lausa nutma.

Perearstidel on vastuvõtupäevad üldiselt tihedad, nii et hilineja jaoks võib visiit ära jääda. Nii väikese imiku tervise kontrolliks on aga regulaarne arstilkäik äärmiselt vajalik.

Sõrmeliiges paigast

Sõit jätkus. Viimases peatuses avanesid kõik uksed. Üks reisija aitas emal vankri välja tõsta. Ärritatud ema palus last valvata ja läks trolli ees seisva juhi juurde. Küsinud naise nime, sai ta vastuseks: «Pole sinu asi, tibla!» Juht näitas talle kahe käega trääsa. Närviline ema näitas siis vastu.

«Ah, sa, tibla, tuled mulle kallale?» karjunud trollijuht Liia ja löönud käega. Kucur põikles eest ära, nii et löök riivas vaid tema nägu.

Seejärel lõi Liia teda vastu kätt, nii et hiljem tekkis tal arsti kinnitusel hematoom ja sõrmeliigese distorsioon (nikastus – toim). Trollijuht ründas, surus nii peale, et sõiduki esiklaasi juurest alanud kähmlus jõudis keskmiste usteni välja.

Kucur palus tunnistajatel kohale jääda, kutsus politsei ja tegi avalduse. Liia võeti juba samal õhtul liinilt ära. Kucurile helistas Tallinna trammi- ja trollibussikoondise trolliliikluse osakonna juhataja Aleksander Kapponen ja ütles, et Liia on vallandatud.

Kui tunnistajate ütlused suures osas kinnitavad Kucuri väiteid, siis Liia mälestused on hoopis teistsugused. Tema mäletab, et tahtis sõita lõpp-peatusesse, kus remondimees aidanuks uksed avada. Tegelikult oleks saanud uksed peatuses avada ka mehaaniliselt.

Seejärel hakanud aga Kucur vastu juhikabiini peksma ja karjuma ning seal ta ilmselt näpu katki tegigi, väidab Liia. Ja siis olevat Kucur hoopis teda rünnanud, teda vigastanud ja sinikaid tekitanud. Arsti juures tuvastati küll vaid kriimustus rinnakul.

Juht süüst puhas

Juuli lõpus saabus prokuratuurilt otsus, et kriminaalmenetlus lõpetatakse, kuna kähmlus oli emotsionaalne ja pooltel puudus tahtlus tekitada kehavigastusi. See tähendab, et Liia on süüst puhas.

Kucurile teeb trollijuhi karistuseta jätmine muret. «Ma tahan olla kindel, et ta saab karistuse,» tunnistas ta ning lubas asja edasi kaevata. «Sest praegu võib ta edasi kaevata, et ta tööle tagasi võetakse. Aga mis siis, kui järgmine kord on ohvriks mõni pensionär või väike laps?»

«Niikaua kuni mina siin töötan, seda ei juhtu,» kinnitas mõlema poolega suhelnud Kapponen, et naist tööle ei ennistata.

Temale põhjendas Liia juhtunut sellega, et konflikti algatas reisija. Kapponen seda uskuma ei jäänud. Ta lisas, et kuigi vallandamise põhjuseks oli 11. mai juhtum, oli sel trollijuhil varemgi ette tulnud juhtumeid, kus ta käitus agressiivselt.

Kapponeni sõnul kaevatakse üldiselt trollijuhtide peale umbes kolm-neli korda kuus, aga need on pisiasjad. «Küsitakse, miks troll ei tulnud, miks ta polnud graafikus,» tõi osakonnajuhataja näiteks. «Tõsisemaid kaebusi siiamaani pole olnud, Liiaga oli viimane tõesti raske küsimus.»

Kommentaar

Enno Tamm
Tallinna Autobussikoondise juhatuse esimees

Meil tuleb bussijuhtide kohta ümmarguselt neli-viis kaebust ja kaks-kolm kiitust päevas.

Kaebuste põhjused on kahte lehte. Üks on see, et bussiterminal Viru keskuse all on väga täpse ajagraafikuga reguleeritud. Nii kui seal roheline tuli süttib, peab bussijuht välja sõitma. Tal pole valikut, sest tagant tuleb järgmine buss ja vajab seda seisukohta. Kui inimene jookseb, siis tahes-tahtmata sulgeb bussijuht uksed vahel tema nina all, kuna pole võimalik oodata.

Teine kategooria kaebusi on osa bussijuhtide konfliktsus, kus juht ei kuula ära reisija muret või nähvab. Korraldame koolitusi, on ka töölt vabastatuid, kuid mitte viimase kahe aasta jooksul. Füüsilisi konflikte pole ette tulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles