Omanike Keskliit tahab tarbijad kaasata elektri hinna menetlusse

Hanneli Rudi
, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Omanike Keskliit valmistab ette seadusemuudatuse ettepanekut, et elektri hinnatõusu taotluse menetlemisel kaasaks konkurentsiamet protsessi ka tarbijaid esindavad organisatsioonid.

Koduomanikke esindava liidu volikogu liikme Priit Värgi sõnul on nad saanud sadu vihaseid pöördumisi liikmete poolt, kes protestivad hinnatõusu vastu ja nõuavad selgitusi, miks tõstetakse lühikese aja jooksul teist korda elektri hinda, teatas omanike keskliit.

Eestis ostavad kodutarbijad elektrit suletud turult ning seetõttu on elektrienergia hinnataotluse heaks kiitmise õigus konkurentsiametil, kes analüüsib selleks ettevõtte elektri tootmiseks vajavate sisendkulude hinda. Seejuures pole taotlused avalikult kättesaadavad kuna monopolid väidavad, et taotlust ei saa kõigile tutvustada kuna see sisaldab ärisaladusi.

Omanike Keskliit näeb lahendusena, et konkurentsiamet kaasab protsessi ka tarbijaorganisatsioonid, kellele selgitatakse üksikasjalikult hinnamuutuste põhjuseid. Värk lisas, et tarbijatepoolne topeltkontroll teeks hinna kehtestamise õiglasemaks ja läbipaistvamaks. Analoogset struktuuri kasutatakse ka osades USA osariikides, kus on loodud tootjatest ja tarbijatest koosnevad komisjonid, kus arutletakse avalikult monopolide hinnatõusu põhjendatust.

Eesti Omanike Keskliit kogus juuli lõpus mõne päevaga 3900. kodutarbija allkirja Eesti Energia hinnataotluse avalikustamiseks ning andis petitsiooni üle ka Sandor Liivele, et taotlused toodaks ka tarbijate silme ette. Praegu valmistab liit ette seadusemuudatuse paketti, mille järgi kaasatakse tarbijaid esindavad organisatsioonid monopolide hinnatõusu menetlusse ja teise põhipunktina rõhutakse, et monopolidel oleks seaduslik kohustus avalikustada hinnatõusu taotlus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles