IRL kustutab tüli, lappides sisedemokraatiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL.
IRL. Foto: Peeter Langovits/Postimees

IRL juhatus arutas täna õhtul põhikirjamuudatusi, mille abil partei tahab kahandada suvel lõkkele puhkenud «kampsunite» ja «respublikaanide» vahelist tüli.

«Arvan, et see on edasiviiv kompromiss,» ütles riigikogu liige Andres Herkel, kes koos endise haridusministri Tõnis Lukasega oli teinud põhikirja muutmiseks mitu ettepanekut.

Teerull kitsamaks

IRLi juhatus kiitis heaks näiteks partei erinevate kogude valimiskorra muutuse, mis vähendaks enamuse võimalust neid üksnes oma kandidaatidega täita.

Teine juhatuse heakskiidu saanud Herkeli ja Lukase ettepanek oli karmistada parteiliikmeks vastuvõtmise korda – edaspidi peab iga IRLi liikmeks astuda soovija esitama omakäelise või digiallkirjastatud avalduse, milles kinnitab, et vastab erakonnaliikmele esitatud nõuetele ja esitab muud nõutud andmed.

Herkel ütles, et esialgu jäi lahtiseks ettepaneku saatus, mis kehtestaks ka erakonna piirkondade esimeeste otsevalimise piirkondade üldkogudel. Kõige suurem küsimus on tema sõnul aga see, mida erakonnaliikmed pakutud muutustest arvavad, sest praegu on neid arutatud ainult eestseisuse tasandil ja aega laiemaks aruteluks enne kongressi on väga vähe.

Põhikirjamuutused on kavas vastu võtta erakorralisel kongressil, mille toimumine ühendatakse eelseisval nädalavahetusel toimuvate erakonna suvepäevadega. Enne seda leiab veel aset IRL volikogu istung.

Sise-e-valimised

Lisaks Herkeli-Lukase ettepanekuile oli IRL juhatuses arutusel veel mõned muutused põhikirjas, mis peaksid partei siseelu avatumaks muutma. Neist olulisim on ilmselt sisevalimiste kohustuslikuks tegemine valimisnimekirjade kokkupanekul. Sisevalimiste läbiviimiseks kavatsetakse kehtestada ka eraldi kord.

Muu hulgas puudutab uus sisevalimiste kord ka IRL kandidaati presidendivalimistel, kuid erakonna peasekretäri Priit Sibula sõnul ei puuduta muudatused sel suvel toimuvaid presidendivalimisi.

IRLis on kavas vastu võtta ka erakonna head tavad, luua liikmete intranet kaasarääkimise suurendamiseks ning e-valimiste lahendus sisevalimisteks.

Lähemalt loe homsest Postimehe paberlehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles