Hukkunud kaitseväelaste matusekulud kahekordistuvad

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased oma langenud kaaslase põrmuga.
Kaitseväelased oma langenud kaaslase põrmuga. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kaitseministeerium taotleb valitsuselt teenistusülesannete täitmisel surnud kaitseväelaste matuse korraldamise kulude piirmäära kahekordistamist võrreldes senisega, kuna kehtiv matusetoetuse piirmäär ei võimalda traditsiooniks kujunenud riikliku matuse ja tseremoonia pidamist varasematega võrreldavas mahus ja väärikuses.

Aastast 2003 on riigi kantavate matusekulude piirmääraks olnud kaitseväelaste puhul kümnekordne tavapärane matusetoetuse suurus, kuid kaitseministeeriumi arvates võiks see olla tavapärase matusetoetuse 20-kordne suurus, kirjutab ERR uudised.

«Tulenevalt erinevate tasude suurenemisest on muutunud problemaatiliseks samade kulutustega ja sarnase väärikusega kaitseväes juba traditsiooniks kujunenud riikliku leinatalituse ja tseremooniate korraldamine, kui seda on praktiseeritud varasemate langenute puhul,» selgitab kaitseministeerium taotluse seletuskirjas.

«Teenistusülesannete täitmise tõttu hukkunud kaitseväelase matus korraldatakse riiklikul tasandil, millest tulenevalt on kulutused taolise matusetalituse korraldamiseks oluliselt suuremad kui keskmise matuse läbiviimisel.»

Matusetoetuse suuruse kehtestab riigikogu igaks eelarveaastaks riigieelarvega ja kui 2003. aasta riigieelarvega kehtestati selle suuruseks 1800 krooni (ehk 115 eurot), siis tänavu on see summa 191,74 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles