PBK-lt saate tellimise otsustas venekeelsete vaatajate hulk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvastikuminister Urve Palo kinnitab, et riik hoiab PBKs eetrisse jõudval venekeelsel vestlussaatel silma peal – tema büroo ja sarja tootja vahel käib pidev koostöö ja suhtlemine nii teemade, esinejate kui ka stsenaariumi osas.
Rahvastikuminister Urve Palo kinnitab, et riik hoiab PBKs eetrisse jõudval venekeelsel vestlussaatel silma peal – tema büroo ja sarja tootja vahel käib pidev koostöö ja suhtlemine nii teemade, esinejate kui ka stsenaariumi osas. Foto: Priit Simson

Rahvastikuminister Urve Palol on hea meel, et venekeelsed telesaated on rahva seas jututeemaks tõusnud. Ent miks jõuab paljuräägitud uus venekeelne vestlussaade eetrisse vene kanalis, mitte rahvusringhäälingus?


Miks jõuab saade eetrisse Pervõi Baltiiski Kanalis (PBK), mitte rahvusringhäälingus (ERR)?

Põhjus on selles, et PBK-l on venekeelsete inimeste hulgas rohkem vaatajaid – ERRi puhul oleks me saanud 55 000 vaatajat PBK 276 000 vastu.

Loomulikult on alati võimalus mitte pakkuda siinsetele venelastele objektiivset informatsiooni kanalites, mida nad tegelikult vaatavad, kuid see on liiga lühinägelik.

Pikemas perspektiivis soovime kindlasti, et ETV/ETV 2 kujuneks venekeelse elanikkonna jaoks vaadatuimaks kanaliks, ent praegu pole neil piisavalt vaatajaid, kelle jaoks see sari mõeldud on. Seetõttu ongi PBK ainuvõimalik kanal.

Mis saatega on tegu?


Saade on umbes selline, nagu praegu ETVs jooksev «Vabariigi kodanikud». Igasse saatesse on kutsutud erinevad külalised, kes arutlevad just tol hetkel päevakorras olevatel teemadel.
Idee on luua tugevam infoühisruum ning aktiivne ja positiivne dialoog eesti keelt ja vene keelt kõnelevate inimeste vahel. Samuti informeerida mitte-eestlasi erapooletult ja kaalutletult Eesti poliitikas, majanduses ja sotsiaalelus toimuvast.

Paljud on seisukohal, et Eesti annab raha riigivaenulikule telekanalile. Kuidas kommenteerite?

Need, kes niimoodi arvavad, on väga demagoogilised. Kui see kanal oleks otseselt riigivaenulik, siis öelge mulle palun, mille pärast kutsutakse seda kanalit valitsuse pressikonverentsidele? Miks on PBK kutsutud ka näiteks peaministri pressilõunatele ja miks annavad ministrid sinna intervjuusid? Kui PBK oleks otseselt riigivaenulik kanal, ei võtaks nad sellist saadet üldse eetrissegi, sest sel poleks huvi näidata Eestis toimuvat demokraatlikul viisil.

Kuidas on teil plaanis saate teemadel silma peal hoida?


Saatesari on riigi tellitud ja sellega ka ju meie kontrolli all. Muidugi mitte lõpuni, sest me ei saa teha saadet, mida keegi ei vaata. Pean silmas seda, et üks diskussioonisaade peabki olema terav ja aktuaalne ning esindatud peavad olema erinevad arvamused.
Büroo ja saatesarja tootja vahel käib pidev koostöö ja suhtlemine saate teemade, esinejate ja stsenaariumi osas.

Miks otsustasite saate eetrisse lasta nüüd, detsembris? Miks te ei oodanud ära näiteks ETV 2 töölehakkamist, kus teadaolevalt on ka venekeelsed jutusaated kavas?


Kui venekeelne inforuum ETV 2s juba praegu toimiks ja kanalil oleks piisavalt vaatajaid, võinuks otsus olla teistsugune. Paraku see veel nii ei ole.

Kui palju teie teete ettepanekuid, mis teemasid saates käsitleda? Kui suur on teie mõju saadete sisule?

Mina ühte saadet lõplikult kureerida ei saa. Ent selleks on meil büroo juht, kes saateid ja nende sisu jälgima hakkab. Kui tal on teemade või sisu osas kahtlusi, siis loomulikult räägib ta mulle nendest.

Teemasid on raske välja tuua, sest tegu on aktuaalseid ja kõneks olevaid teemasid kajastava arutelusaatega. Teemavalikul loeb selle aktuaalsus.

Kuidas te saate efektiivsust mõõtma hakkate?


Efektiivust mõõdame samamoodi, nagu käib see teiste saadete puhul teistes kanalites.

Kes saateid toodab, mitu neid on ja kui palju need maksavad?


Saateid toodab PK Multimeedia OÜ, mille meeskond koosneb oma ala asjatundjatest, on poliitiliselt erapooletu ja aastaid telemeedias töötanud. Saateid on kaksteist ja maksma läheb see 730 000 krooni.

Millal esimene saade eetris on?


Selle aasta detsembris.

On teil plaanis veel seesuguseid saateid tellida?


Loodan südamest, et nagu on lubatud, hakkab ETV 2 jaanuarist tööle. Olen kursis nende plaanidega ja need annavad lootust, et vene keelt kõnelevad inimesed hakkavad seda rohkem vaatama. Toetan väga seda otsust, aga ütlen veel kord, et ühe miljoniga ei ole meie bürool võimalik aidata kanalit üles ehitada. Loodan, et ETV 2 saavutab soovitud eesmärgid ja tõestab enda vajalikkust.

Aga kui ei lähe nii, kas siis järgmisel aastal leiate selle miljoni?


Kõnealuse saatesarja puhul on tegemist ühekordse projektiga. Eks uus aasta näitab, kas ja millises vormis ERRiga koostööd teeme.

Venekeelset jutusaadet juhib endine rahvusringhäälingu töötaja

Rahvastikuministri büroo tellitud ja detsembris vene telekanali PBK eetrisse jõudva jutusaate juht Dmitri Mihhailov ütles venekeelsele Postimehele, et saadete ülesandeks on venekeelsetele elanikele esmasest allikast teada anda, mis riigis toimub.

«Saatekülalisteks on need, kes valdavad infot ja võtavad vastu otsuseid,» ütles ta. «Esmajärjekorras on juttu loomulikult poliitikast ja majandusest.»

Mihhailovi sõnul räägitakse sageli sellest, et eksisteerib kaks infovälja, ning nemad soovivad neid ühendada. «Saab näiteks võrrelda, millist infot jagavad ühed ja samad inimesed eesti- ja venekeelsele elanikkonnale,» rõhutas ta.

Televestlust peetakse vene keeles, kuid vastavalt kokkuleppele rahvastikuministri bürooga varustatakse see eestikeelsete subtiitritega.

Mihhailov on töötanud ETV saate «Eetris on Eesti» administraatorina, ta on olnud saate «Kolmas sektor» kaassaatejuht ja toimetaja ning juhtinud ka näiteks kakskeelset vestlussaadet «Unetus». (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles