Valga maakonnas võib sula kiuste siiski juba suusatada

, Valgamaalane/reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuutsemäe.
Kuutsemäe. Foto: Margus Ansu

Kiired suusasõbrad kasutasid nädala alguses maha sadanud lume ära ja said esimesed treeningringid kirja. Lumevarusid laastavast suurest sulast hoolimata saab praegugi maakonnas nautida nii klassikarajal sõitu kui äkilisemat mäest laskumist.

Tegelikult sai Valgamaal suusatada juba eelmisel nädalal, kui Otepääl Tehvandi spordikeskuses suusahooaeg avati. Kilomeetripikkune ja nelja meetri laiune rada valmistati eelmise talve lumest. Vahepeal maha sadanud värskest lumest suusarajad olid Tehvandil eile pärastlõunaks sulanud.

Olemasolev, eelmise talve lumest rada, mis valgustatud igal õhtul kell üheksani, saab alguse Tehvandi peahoone kõrvalt, lookleb legendaarse Hobuseraua poole kuni Tordikarbini ja tuleb mööda rollerirada tagasi. Raja ääres on suusajälg klassikatehnikas sõitmiseks ning kõrval ruumi vabatehnikas sõitmiseks. Treenima oodatakse nii harrastajaid kui sportlasi.

Kuutsemäe puhkekeskus avas suusahooaja kolmapäeval, pärast seda kui tormis ummistunud autoteed jälle lahti ja elektrivarustuski taastatud. Praegu on avatud otse keskuse peahoone kõrvalt kulgev Lilleoru rada. Kokku on Kuutsemäel seitse nõlva, lisaks veel lastenõlv, tube`i- ja halfpipe`i rada.

Külastajaid üllatavalt palju

Puhkekeskuse tegevjuhi Peeter Ilmase andmetel käis esimesel päeval pärast avamist mäesuusatamist nautimas ligi 150 külastajat.

Ilmase sõnul on see ühe nõlva kohta väga hea tulemus. Kui veel arvestada, et avamise hetked langesid nädala sisse, ei saa huviliste vähesuse üle küll kurta. «Avasime alles esimese nõlva, nii et me ei võta seda veel kui keskuse täielikku avamist,» rääkis tegevjuht. Tema sõnul ettevalmistustööd teiste nõlvade avamiseks jätkuvad, aga millal nad töökorda saavad, sõltub ilmast.

Tavakülastajale võib jääda arusaamatuks, kuidas on võimalik, et vahepeal maha sulanud lumekoguse suurusest hoolimata seda ikka veel suusanõlvadele ei piisa.

«Paraku ei jää neljakümne sentimeetri paksusest looduslikust lumest mäetraktoriga üle sõites palju midagi alles, sest see on väga kohev,» rääkis Ilmas. «Igal juhul lumekahuriga toodetust palju kohevam. Seega ootame pakaselisi temperatuure. Vähemalt nii kauaks, et me vajalikud tööd ära tehtud saame.»

Oodatakse külma

Väikese Munamäe ehk Munaka nõlvadel mäesuusaelamust pakkuva Aare Tamme sõnul neil veel ühtegi rada avatud ei ole. «Natuke sõtkusime looduslikku lund kinni, aga kvaliteet ei ole veel see, et võiks inimesi peale lasta ja pileteid müüa,» rääkis sportlasena maagilise kiiruse kakssada kilomeetrit tunnis ületanud mees.

Prognoosi kohaselt plaanitakse Väikesel Munamäel, mis reklaamib ennast kui «asjatundjate kohtumispaik», suusahooaeg avada 15. detsembril. «Kui külma annab, hakkame kohe lund tegema,» rääkis Tamme. Ilmselt on sama mõte ja ootus kõigil suusakeskuste omanikel.

------------------------------------

Väike Munamägi

. Kõrgus merepinnast - 207 m

. Kõrguste vahe - 70 m

. Tõstukite tõstevõime - ca 2800 inimest tunnis

. Tõstukiliini pikkus - 440 m

. Pikim nõlv - 500 m

. Suusa ja laua krossirada 100% nõlvadest kaetud tehislumega

Kuutsemäe puhkekeskus

. Mäesuusa- ja lumelauahuvilistele pakutakse seitse erineva raskusastmega laskumisnõlva.

. Pikkused varieeruvad 214 kuni 514 meetrini.

. Kõige järsemad on Porikraavi nõlv ja Teppani nõlv - vastavalt 15° ja 13°.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles