Riigikogu liikmete huvi dalai-laamaga kohtumise vastu kasvab

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama.
Dalai-laama. Foto: SCANPIX

Kolmapäeval 17. augusti viibib riigikogus Tema Pühadus XIV dalai-laama Tendzin Gyatso, kes kohtub riigikogu Tiibeti toetusrühma ning Läti ja Leedu poliitikutega.

Kell 11 toimuval kohtumisel Tiibeti toetusrühmaga osalevad kõik toetusrühma liikmed. Toetusrühma kuuluvad Andres Herkel (esimees), Kalvi Kõva (aseesimees), Annely Akkermann, Raivo Järvi, Tõnis Lukas ja Juku-Kalle Raid. Lisaks Tiibeti toetusrühmale on avaldanud soovi sellel kohtumisel osaleda ka Riigikogu liikmed Urve Palo, Marianne Mikko, Lauri Luik, Margus Hanson, Margus Tsahkna ja Aivar Sõerd.

«Mulle teeb head meelt, et viimasel ajal on mitmed riigikogu liikmed avaldanud täiendavalt soovi Tema Pühadusega kohtuda. See näitab ühelt poolt meie huvi XIV dalai laama kui erakordse isiku vastu, kuid teiselt poolt ka solidaarust Tiibetiga,» ütles Herkel.

Kell 11.50 annab toetusrühma esimees Andres Herkel Tema Pühaduse auks Kalevipoja saalis lõunasöögi, kus Herkeli kinnitusel on lubanud osaleda ka mitmed varasemates riigikogu koosseisudes Tiibetit toetanud poliitikud, kelle hulgas on ministreid ja Euroopa Parlamendi liikmeid.

«Näiteks osaleb sel lõunasöögil kaitseminister Mart Laar, kellel oli riigikogu ruumides dalai-laamaga kohtumine ka kümme aastat tagasi, kui ta oli Eesti Vabariigi peaminister,» ütles Herkel.

Kell 13.00 algab riigikogu konverentsikeskuses kõige ulatuslikum kohtumine, kus osalevad ka delegatsioonid Lätist ja Leedust. Esialgsetel andmetel on Lätist tulemas 9 ja Leedust 5 poliitikut nii rahvusparlamentidest kui ka Euroopa Parlamendist. Samuti osalevad seal parlamendiväliste Tiibeti toetusrühmade esindajad.

«Dalai-laama esindaja sõnul on Tema Pühadusel sel kohtumisel kavas Tiibeti pikaajalisi toetajaid tehtud töö eest tänada, kuid kindlasti tahavad kokkutulnud arutada ka tulevikuküsimusi,» täpsustas Herkel.

Pärast neid kohtumisi suundub dalai-laama Vabaduse platsile, kus peab kell 14.00 avaliku kõne.

Dalai-laamaga kohtumisest on ära öelnud peaminister Andrus Ansip. Mart Laar, kes on peaministri ülesannetes Ansipi puhkuse tõttu, on otsustanud dalai-laamaga kohtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles