Tallinna tekivad Kitseküla ja Kampri tänavad

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna linnavalitsus määrab oma homsel istungil Tondi ja Seebi tänavate ning raudtee vahelisse kvartalisse rajatavatele uutele tänavatele nimed.


Osaliselt Kesklinnas Kitseküla asumis ja osaliselt Kristiine linnaosas Tondi asumis kulgev tänav saab nimeks Kitseküla tänav. Kristiine linnaosas Tondi asumis paikneva tänava nimeks pannakse Kampri tänav. Olemasoleva Vaari tänava pikendus Kristiine linnaosas Tondi asumis hakkab kandma Vaari tänava nime.

Kitseküla tänava puhul kaalus linna nimekomisjon Vaari tänava ja Hallivanamehe tänava nimedega seonduvat Taadi tänava nime, uue maiustuste nimerühma kasutusele võtmist ja Kitseküla asumi nime kasutamine. Sobivaimaks peeti ajaloolise Kitseküla nime talletamist ka tänavanimes.

Kuigi hetkeseisuga kulgeb planeeritav tänav täpselt Kesklinna Kitseküla asumi ja Kristiine linnaosa Tondi asumi piiril, jääb ta peale linnaosa piiri täpsustamist siiski Kesklinna Kitseküla asumisse.

Teine uus tänav algab Seebi tänavalt, kulgeb paralleelselt Tondi tänavaga kirde suunas, teeb lõpuosas täisnurkse pöörde loode suunas ja lõpeb Tondi tänaval. Nimekomisjon leidis, et jäädvustamaks sellel alal alates 1914. aastast asunud farmaatsiatehase asukohta, võiks selle uue tänava nimi seostuda ravimitega. See sobiks temaatikalt ka olemasoleva Seebi tänavaga.

Variantidena olid kaalumisel Tilga, Salvi, Eliksiiri, Pilli, Arstimi ja Kampri nimed. Kõige kõlavamaks ja teistest eristuvamaks peeti Kampri tänava nime. Kamper on traditsiooniline vereringet ja hingamist stimuleeriv ning närvisüsteemi ergutav terava omapärase lõhnaga aine, põhjendavad eelnõu koostajad. Kampri tänava nimi on komisjoni hinnangul huvitav ja mõistatuslik ning sobib seetõttu hästi modernsesse kõrghoonete piirkonda.

Kolmanda uue läbi kvartali kulgeva tänava osas otsustas nimekomisjon pikendada Pärnu maanteelt algava Vaari tänava kulgu läbi raudteealuse tunneli Tondi tänavani.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles