Erki Aavik soovib kohtusse tunnistajaid Venemaalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Werol Tehased.
Werol Tehased. Foto: Peeter Langovits.

Omastamises süüdistatuna kohtu all olev Werol Tehaste eksjuht Erki Aavik soovib, et kohus kutsuks protsessile ütlusi andma tunnistajad Venemaalt.


Aavik esitas taotluse kutsuda Venemaalt kohtusse viis tunnistajat, kes peaksid tooma selgust Weroli väidetavate rahamaksete asjus ühele Vene firmale. Nimelt selgus eeluurimisel, et rapsifirma endine kommertsdirektor Tõnu Jaanimets avas ühes Läti pangas arve, kuhu Werol raha kandis. Toona põhjendati ülekannet kui firma ettemaksu Venemaal asuvale partnerile Tetra Invest, kes süüdistuse järgi ei teadnud aga saabuvast rahast midagi.

Weroli kohtuasjas süüdistust esindava Lõuna ringkonnaprokuröri Marge Püssi sõnul pole teada, millal Aaviku nõutud tunnistajad Venemaalt Eestisse jõuavad ja kas see võib hakata protsessi venitama.

«Järgmise nädala kolmapäeval jätkub protsess igatahes kahe süüdistaja kutsutud tunnistaja kuulamisega,« märkis Püss ning avaldas lootust, et kohus jõuab süüasja arutamisega ühele poole suve alguseks ja siis saab jätkata juba kohtulike vaidlustega.

Aprillis alanud protsessil ei tunnistanud ASi Werol Tehased endine juht Erki Aavik süüd ettevõttest suurte summade omastamises, ulatuslikus rahapesus ja ametiseisundi kuritarvitamises.

Weroli endine kommertsdirektor Tõnu Jaanimets eitas omastamisele kaasaaitamist ja võltsimist ning juhatuse endine liige Helmo Hainsoo ametiseisundi kuritarvitamist.

Aaviku kaitsja vandeadvokaat Monika Mägi, Hainsoo kaitsja vandeadvokaat Sirje Must ja Jaanimetsa kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg leidsid, et nende kaitsealustele esitatud süüdistused ei ole põhjendatud.

Süüdistuse järgi kantis Aavik varifirmade ja fiktiivsete arvete alusel ettevõttest välja üle kolme miljoni krooni ning üritas seda raha seejärel legaliseerida.

Samuti tekitas Aavik süüdistuse järgi Werolile rapsiseemne liialt kõrge hinnaga ülevarumisel mitmekümne miljoni kroonini ulatuva kahju.

Süüdistuse järgi varus Werol Aaviku juhtimise all ligi kaks korda enam rapsiseemet, kui nõukogu oli lubanud.
Toona võetud kohustused viisid ettevõtte hiljem pankroti äärele. Aavik on varem kinnitanud, et rapsiseemne ostuks sõlmis lepinguid Hainsoo.

Erki Aavik oli Werol Tehaste juhatuse liige 9. juunist 2003 kuni 20. detsembrini 2004 ja Helmo Hainsoo 6. veebruarist 2003 kuni 31. maini 2006. Jaanimets töötas Werol Tehaste ostu-müügiagendina 29. septembrist 2003 kuni 31. juulini 2004 ja kommertsdirektorina 1. augustist 2004 kuni 1. veebruarini 2005.

Riigile kuulunud Weroli nõukogu vabastas Aaviku ametist poolte kokkuleppel ja kopsaka lahkumishüvitisega 2004. aasta lõpus.

Weroli eksjuhtidest on varem eraldi kriminaalmenetluses kohtu ette saadetud endine siseminister, hilisem Werol Tehaste juhatuse liige Robert Närska ja samas ametis olnud Hainsoo, kuid kohus ei tuvastanud nende tegevuses kuriteosüüd ning mõistis nad õigeks.

Tartu maakohus lõpetas Werol Tehaste endise juhi Henn Ruubeli ametiseisundi kuritarvitamise süüasja oportuniteediga ning kohustas teda maksma riigituludesse 75.000 krooni.

2006. aasta sügisest on Werol Tehaste omanik AS Pere Leib Tootmine, mille suuromanik on Rein Kilk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles