Juubeliaasta tähistamiseks korraldati ligi 1200 üritust

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juubeliaasta tähistatamiseks telliti ka teleklipid, kus näidati riigi sünnipäeva tähistamist Leiutajatekülas.
Juubeliaasta tähistatamiseks telliti ka teleklipid, kus näidati riigi sünnipäeva tähistamist Leiutajatekülas. Foto: Peeter Langovits

Reedel lõppenud ja terve aasta väldanud Eesti Vabariigi 90. sünnipäeva tähistamiseks toimus ligi 1200 üritust ning pidu nõudis riigi rahakotist ligi 107 miljonit krooni.

«Juubeliaasta puhul toimus ligi 1000 üritust Eestis ja 200 välismaal,» rääkis juubeliaasta korraldustoimkonna pressiesindaja Riina Soobik Postimees.ee'le.

Tema sõnul pole korraldajad täpset arvestust ürituste kohta pidanud, kuid Soobiku hinnangul toimus kõige enam erinevaid kultuuriüritusi, näiteks kontserte ja etendusi.

«Anti välja palju raamatuid, mis muidu oleksid jäänud ilmumata, nii et eesti algupärane kultuur sai juubeliaasta näol tugeva turgutuse,» lisas ta.

Juubeliaasta planeeritud eelarve oli Soobiku sõnul 107,6 miljonit. Kui palju see tegelikult maksma läks, pole korraldaja sõnul veel teada, sest kõiki väljamakseid pole veel tehtud. «Aga kindlasti jäime eelarve piiridesse ja sellest üle ei mindud, pigem võib see summa tulla isegi väiksem,» lisas ta.

Soobikule ei tulnud meelde, kas mõni kavandatud sündmustest ka ära jäi, kuid tema sõnul oli üritusi, mis märgatavalt muutusid, näiteks «Teeme ära» kampaania.

«Algselt oli töörühmal plaanis kutsuda inimesi oma ukse alt kaugemale vaatama ja ümbrust tähele panema, aga et see nii suured mõõtmed sai, oli puhas juhus,» sõnas Soobik.

Tema kinnitusel kasvas algne idee üle-eestiliseks puhastusaktsiooniks tänu Rainer Nõlvakule ja tema meeskonnale. «Ju siis oli ühiskonnas selleks õige moment,» tõdes Soobik.

Korraldajate arvates oli kõigil soovijatel võimalik juubeliaastast osa saada, sest olulisematest sündmustest, nagu öölaulupidu, paraadid, tegi televisioon otseülekande. Samuti korraldati palju üritusi kohapeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles