Ilves: presidendi otsevalimised on halb idee

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Peeter Langovits/Postimees

President Toomas Hendrik Ilves leidis, et presidendi otsevalimised on halb idee, sest ainuüksi valimiste korra muutmisest presidendi volitused ei muutu.

«Ma arvan, et see [otsevalimised – toim.] on halb idee või mitte nii väga hea idee. Aga see pole põhiprobleem, mis Eesti ees seisab. Kui otsustatakse teha teisiti, pole see katastroof. Ma siiski arvan, et see pole parim viis,» kinnitas president Toomas Hendrik Ilves Vikerraadio presidendikandidaatide debatis oma arvamust otsevalimistest.

Presidendikandidaat Indrek Tarand käis välja, et Eesti võiks Iirimaa ja Austria kombel liikuda selle suunas, et presidenti valib rahvas. «Minu seisukoht on, et presidendi roll, nagu see põhiseaduses kirja pandud, võiks jääda selliseks, nagu see meie parlamentaarset riigikorraldust silmas pidades on kujunenud. Küll aga võiksid presidendi valimised liikuda otsevalimiste suunas, nii nagu seda teevad Iirimaa ja Austria - et võimu ei anna, aga otse lasevad valida,» rääkis Tarand. Tema sõnul on Iiri seadusandjad mõistnud, et seda nimetatakse küll rahva osaluseks ja kaasamiseks, kuid maakeeli võib selle kohta öelda ka «auru välja laskmine».

Ilves oli selle idee suhtes skeptiline. «Üks on Teie põlgus parteide suhtes, teine asi otsevalimised,» ütles ta Tarandile.

«Lõppkokkuvõttes rahvas valib, aga presidendi volitused ei muutu. Soovitan vaadata olukorda Leedus, kus on konflikt kohe sisse kirjutatud – presidendil on tugev mandaat, aga vähe võimu.»

Kehva näitena tõi Ilves välja ka Soome, kus iga partei esitab parlamendis oma presidendikandidaadi, kes igaüks saab esimeses valimisvoorus 20-protsendilise toetuse, teises voorus saavad kaks kandidaati 50- protsendilise tulemuse ning lõpuks saab üks enamuse toetuse. «Tulemus on see, et valitakse president, kes ei ole kõikide parteide ülene, vaid sotsiaaldemokraatide või mõne teise partei kandidaat,» ei pidanud ta sedagi heaks lahenduseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles