Samost: Ilves üllatas debatis selge sõnumiga

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendikandidaat Indrek Tarand ja president Toomas Hendrik Ilves raadios debatiks valmistumas.
Presidendikandidaat Indrek Tarand ja president Toomas Hendrik Ilves raadios debatiks valmistumas. Foto: Toomas Huik

President Toomas Hendrik Ilves üllatas oma selge sõnumite komplektiga ning võimega iga teema enda kasuks pöörata, leidis BNSi ajakirjanik Anvar Samost, kommenteerides Vikerraadios peetud presidendikandidaatide debatti.

«Ilves üllatas heas mõttes, tal oli selge sõnumite komplekt, sest Ilves pole reeglina otsesaadetes hea esinejana silma paistnud, ründavatel vastajatel on hea olnud teda ümber paisata,» märkis Samost. «Täna suutis ta iga teema ja repliigi enda kasuks pöörata. Ilves oli debatiks kahtlemata väga hästi valmistunud.»

Tallinna ülikooli riigiteaduste instituudi lektor Mari-Liis Jakobson tõi välja, et kandidaatidel sisulistes küsimustes erimeelsusi polnud, küll aga formaalsetes või protseduurilistes küsimustes, näiteks otsevalimiste teemal, mis ei ole kummagi käeulatuses.

Tema sõnul kulges kogu debatt sellest taktis, kus president Ilves seadis üles oma agenda ja selgitas seda, Indrek Tarand haaras aga sõnasabast ja jätkas teemat.

«Ma ei hindaks ka seda väitluseks, erinevus seisnes nüanssides või olemasolevas vaatenurgas,» nõustus temaga Samost.

«Tarand on nii teistsugune potentsiaalne kandidaat võrreldes nendega, keda me varasematel aastatel oleme näinud,» märkis Samost. «Talle läks väga korda ja ta rääkis palju Eesti NSV-st, Reformierakonnast, Keskerakonnast ja selle sisedemokraatiast. Ses mõttes Tarand jätkab oma europarlamendi valimiste ajal võetud suunda – ta on parteide vastane kandidaat. Ta on esinenud parteikriitilise kandidaadina, mis on väga keeruline, sest erakonnad ise ju presidenti valivad,» tõdes ajakirjanik.

Nii Jakobsonile kui Samostile jäi kõrva ka see, et kui Ilves oma vastaskandidaati pidevalt teietas, siis Tarand pöördus Ilvese poole sina-vormis, kuid nad ei osanud seda tõlgendada, märkides, et üksteist tuntakse ju varasemast.

«Ilves vastas päris mitmetele küsimustele, nii nagu ta pidas vajaliku olevat. Seda ei saa ette heita ja ka Tarand tegi sedasama,» märkis Samost.

Presidendivalimiste tulemuste ennustamisel olid mõlemad kommentaatorid aga väga ettevaatlikud. «On väga tõenäoline, et Toomas Hendrik Ilves saab riigikogus oluliselt rohkem hääli kui Indrek Tarand, ma arvan isegi, et kordades rohkem. Kas aga neist häältest piisab, et saada president valituks riigikogus, on raske ennustada,» tõdes Samost 10 päeva enne presidendivalimisi parlamendis.

Väitluse tulemust hindas ta tulemusega 6:2 Ilvese kasuks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles