«Koolis räägiti, kuidas maailma kaart iga päevaga muutub»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James (pildil paremal oma abikaasa Karinaga) meenutas, kuidas jõudsid uudised Eesti taasiseseisvumisest USA-sse.
James (pildil paremal oma abikaasa Karinaga) meenutas, kuidas jõudsid uudised Eesti taasiseseisvumisest USA-sse. Foto: Urmas Neeme

« Vabaduse laulu» publiku seas olnud mõne kuu eest Eestisse kolinud ameeriklane, 29-aastane James meenutab, kuidas uudised Nõukogu Liidu lagunemisest ja Eesti taasiseseisvumisest ookeani taha jõudsid.

James on Eestis elav ameeriklane, seega isiklikke kokkupuuteid tal Eesti taasiseseisvumisega pole. Küll aga mäletab ta, et USA täiskasvanute jaoks oli Nõukogude Liidu lagunemine ja uute iseseisvate riikide teke suur sündmus ja oluline jututeema.

«Mäletan, et algkoolis räägiti, kuidas NSVL kokku varises. Õpetajad kordasid fraasi, et maailma kaart muutub iga päev,» rääkis ta.

James oli 1991. aastal üheksa-aastane ja käis neljandas klassis.

«Ma ei saanud sellest lausest üldse aru. See tekitas segadust. Lapsena, kõrvalseisjana oli see segane ja kummaline aeg, kui tagantjärele meenutada.»

Tema sõnul võeti klassiruumi seinal rippunud kaart maha, kuid uut asemele ei pandud.

«Öeldi küll, et seda riiki enam ei ole ja et siin on hulk uusi riike. Täiskasvanud rääkisid sellest pidevalt, aga kuna kooliprogrammis seda polnud, siis ei saanud ma sellest hästi aru,» meenutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles