Hiigelpommi süüasja võtmetegelast ähvardab pikk vangistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohus.
Harju maakohus. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohus jõudis esmaspäeval Tallinna Jõe tänava hiigelpommi süüasjas kohtuvaidlusteni, mille käigus nõudis prokurör süüdistuse võtmetegelasele, Eduard Pavljutšenkole pikka reaalset vangistust.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Jüri Kasesalu nõudel tuleks Pavljutšenkot karistada kümneaastase vangistusega ning tema arvatavat kuriteokaaslast Vladimir Muravjovi kolmeaastase vangistusega.

Koos meestega kohtu all olevatele Aleksandra Malõševale ning Svitlana Zaitsevale nõudis prokurör vastavalt ühe ja kolme aasta pikkust tingimisi vangistust ja seda vastavalt kolme ja viie aasta pikkuse katseajaga.

Harju maakohus langetab otsuse jaanuari alguses.

Neljast kohtualusest on vaid Pavljutšenko oma süüd eitanud, ülejäänud kolm tunnistasid süüd ja andsid protsessi jooksul avameelseid ütlusi.

Mahukas kriminaaluurimine sai alguse mullu 6. veebruaril, kui Tallinnas Pärnu maanteel asuva OÜ Abitee pandimaja 33-aastane klienditeenindaja Svitlana Zaitseva teatas korrakaitsjatele, et pandimajja tunginud maskiga mees röövis vägivalda kasutades hulgaliselt esemeid. Röövel sai pandimajast saagiks kokku ligi poole miljoni krooni väärtuses kuldesemeid ning mobiiltelefone.

Juhtunut uurima asunud kriminaalpolitseinikud tuvastasid peagi, et algselt kannatanuna esinenud Zaitseva tegi tegelikult röövliga koostööd. Maski kandnud meheks osutus aga tema tuttav 42-aastane Eduard Pavljutšenko.

Pandimaja röövi uurides tegid Põhja prefektuuri politseinikud läbiotsimise Pavljutšenko ja tema tuttava, 35-aastase Muravjovi kasutuses olnud Jõe tänava korteris, kust mullu 12. märtsil leiti uurijate üllatuseks ülisuures koguses lõhkeainet, lõhkeseadeldis, detonaatoreid, padruneid ning tulirelv koos helisummutiga. Ekspertiisi tulemusel selgus, et korteris oli kokku 22 kilogrammi trotüüli ja ligi kilo ammoniiti, mille plahvatamisel oleks tõenäoliselt hävinud kogu korterelamu.

Zaitseva sai süüdistuse tema valduses olnud vara omastamises ning Pavljutšenko omastamisele kaasaaitamises. Pavljutšenkole ja Muravjovile esitati süüdistus ka lõhkeaine, lõhkeseadeldise, tulirelva ja selle olulise osa ning laskemoona ebaseaduslikus käitlemises.

Veel süüdistab prokurör mehi röövimises, kuna mehed tungisid politsei uurimisandmetel mullu märtsis Tallinnas Masti tänaval kallale naisele ning võtsid talt ära pangakaardid ja mitmesaja tuhande krooni väärtuses sularaha.

Eeluurimise ajal selgus ka, et mullu jaanuaris pani Muravjov toime veel ühe röövi, tungides Tallinnas Sepa tänaval kallale naisele ning võttes talt ära mitmesuguseid esemeid üle 40 000 krooni väärtuses.

Muravjovi ja tema tuttavat 26-aastast Aleksandra Malõševat süüdistatakse veel Läti passide võltsimisele kaasaaitamises ning võltsitud passide kasutamises pangakontode avamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles