Rahvaliit: riik peab toetama noore pere intressipuhkust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Kredex.
SA Kredex. Foto: Raigo Pajula.

1. detsembril võttis Eestimaa Rahvaliidu juhatus vastu pöördumise, milles kutsub parlamendierakondi toetama ettepanekut aidata lastega peredel lahendada eluasemelaenu tasumisel tekkinud probleeme ning leevendada majanduslangusest ja tööpuudusest põhjustatud toimetulekuraskusi.

Eestimaa Rahvaliidu juhatus peab hädavajalikuks leevendada lastega perede ajutisi raskusi eluasemelaenu tasumisel ning eraldada 2008. aasta riigieelarvest 150 miljonit krooni SA-le Kredex neile intressipuhkuse andmiseks, vahendas erakonna pressiesindaja.

Rahvaliidu esimees Karel Rüütli rõhutas, et intressipuhkuse näol on tegu laenuga ning riik saab selle raha pärast tagasi.

«Rahvaliidu pakutava kava kohaselt on eluasemelaenu intressitoetus mõeldud ainult töökoha kaotanud lastega perede makseraskuste leevendamiseks,» lisas Rüütli.

«Pangad võimaldavad praegu küll eluasemelaenu maksepuhkust, kuid see ei lahenda töötajäämisel raskustesse sattunute muret, sest intressimakseid tuleb ikkagi tasuda,» sõnas Rüütli.

Toetust saaksid pered, kelle ülalpidamisel on vähemalt üks kuni 18-aastane laps või kuni 26-aastane õppiv noor. Eeltingimuseks on panga positiivne otsus maksepuhkuse võimaldamise kohta.

Kredex tasuks laenuvõtja eest pangale kuni 12 kuu intressimaksed ning pärast maksepuhkuse lõppu saaks need summad tagasi koos sellelt arvestatud minimaalintressiga.

Rahvaliidu juhatus on seisukohal, et riigi kohus on aidata raskustesse sattunud peredel nende kodu alles hoida. Selline kohustus tuleneb otseselt Eesti põhiseadusest, sest perekond on riigi ja rahva püsimajäämise eeldus.

Eluasemelaenu on võtnud 110 000 leibkonda, kellest 77 000 on lastega pered. Paljud neist  on majanduslangusest tingitud tööpuuduse tõttu makseraskustesse sattunud.

Rahvaliidu fraktsioon on kohtunud Kredexi juhtidega, kes on esitanud vastava analüüsi, mõistnud intressipuhkuse vajadust ning kinnitanud valmisolekut selleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles