Eesti viljatusarst aitas sündida tõelisel imel

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Andrei Sõritsa sõnul on ülimalt haruldane, et mehe kromosoomidega naine sünnitab.
Dr Andrei Sõritsa sõnul on ülimalt haruldane, et mehe kromosoomidega naine sünnitab. Foto: Margus Ansu

Viljakusraviarst Andrei Sõritsa on aidanud lapsi saada sadadel peredel, kuid midagi sellist pole tema praktikas – ega kogu Baltikumis – varem juhtunud. Hormoonravi ja katseklaasiviljastamise abil õnnestus teha emaks naine, kes on geneetiliselt mees.

Meessoole omaste XY-kromosoomidega ja naise fenotüübi ehk välimusega inimesed pole maailmas sugugi ennekuulmatu nähtus, enamasti võib sellisest väärarengust kuulda seoses erakordselt võimekate nais­sportlastega.


Kuid see, mis spordis annab naisele teiste sookaaslaste ees eelise, ei lase tal tavaelus olla täisväärtuslik naine. Munasarjade, sageli ka emaka ja tupe puudumine või mittetäielik areng ei võimalda sellisel naisel lapsi saada ja võib takistada ka normaalset suguelu.

Kõnealuse patsiendi puhul jõuti geneetilise väärarengu väljaselgitamiseni alles siis, kui naisel tekkis lapsesaamissoov. Sõritsa sõnul oli patsient puberteedieas menstruatsiooni puudumise tõttu arsti juures käinud ja hormoonasendusravi abil saadi see näiliselt korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles