Eakaid säästetakse iga-aastasest pensionilisa taotlusest

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid
Pensionärid Foto: Liis Treimann

Tallinna linnavalitsus muudab homsel istungil ära korra, mille järgi peavad praegu pealinna makstava pensionilisa saajad selleks igal aastal uue taotluse esitama, lisaks täiendatakse toetuse saajate ringi.

Tallinnalt 76,70 euro suuruse pensionilisa saajad on kaks viimast aastat pidanud toetuse saamiseks igal aastal avalduse esitama.

«Alates järgmisest aastast peab avalduse esitama ainult toetuse esmasel taotlemisel või juhul, kui pensionilisa saamises on tekkinud aastane või suurem vahe,» seisab eelnõu seletuskirjas.

«Kui pensionär on toetust saanud mitu aastat, aga 2011. aastal jättis avalduse esitamata, peab ta toetuse saamiseks esitama järgmisel aastal avalduse. Antud olukord võib tekkida näiteks siis, kui pensionär ei ole rahvastikuregistri andmetel ajutiselt Tallinna linna elanik.»

Tallinnapostimees.ee on varem sellest kirjutanud, et paljud pensionärid jäid pensionilisast just seetõttu ilma, et ei teadnud uut korda, mis nõudis selleks igal aastal uut avaldust.

Sama eelnõuga täpsustatakse ka toetuste saajate ringi ning kehtestatakse, et pensionilisa saab taotleda riiklikku pensionikindlustuse seaduse alusel vanadus- või töövõimetuspensioni saaja ning täisealine rahva- või toitjakaotuspensioni saaja.

«Viide seadusele on lisatud selleks, et vältida arusaamatusi toetuse taotlemisel. Toetust on makstud alates selle kehtestamisest ainult riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel pensioni saajatele,» seisab seletuskirjas.

Sama määruse muudatusega kaotatakse sotsiaaltoetuste hulgast lastele, puuetega inimestele ja eakatele makstava toetuse teatripiletite osaliseks hüvitamiseks, sest seda toetust pole Tallinna eelarve võimaldanud maksta juba kaks aastat ning raha pole selleks kavandatud ka linna 2012. aasta eelarve eelnõusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles