Ansip manitses Laari sõnu valima

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Vabaduse väljakul Vabadussõja võidusamba juures pärast totalitarismiohvrite mälestusüritust ajakirjanike küsimustele vastates märkis Laar, et tema erakirjade lõikude avalikuks tulemine ei mõjuta tema jätkamist ministriametis või IRLi esimehena.
Eile Vabaduse väljakul Vabadussõja võidusamba juures pärast totalitarismiohvrite mälestusüritust ajakirjanike küsimustele vastates märkis Laar, et tema erakirjade lõikude avalikuks tulemine ei mõjuta tema jätkamist ministriametis või IRLi esimehena. Foto: Laura Oks

Kaitseminister Mart Laar, kes saatis pärast tulistamist kaitseministeeriumis üliõpilasseltsi siselisti kirja, milles teatas, et kõik Eesti ründajad lastaksegi maha, lubab nüüd sellest loost õppida. Nimelt seda, et kirjad võivad lekkida.
 


Eilne Eesti Päevaleht tõi avalikkuse ette kaitseminister Mart Laari kirja, mille ta oli saatnud Eesti Üliõpilaste Seltsi siselisti pärast kaitseministeeriumis toimunud tulistamist. Kirjas lubas Laar: «Eesti riigi ründajad lastakse maha ja seda garanteerin ma ka edaspidiseks.»

Peaminister Andrus Ansipi väitel ei tohiks Mart Laari sõnu pidada enamaks kui kujundlikuks väljenduseks selle kohta, et Eesti ei kavatse alistuda, kui talle korraldatakse relvastatud rünnak.

«Poliitikud kujundavad poliitikat ja langetavad poliitilisi otsuseid, mitte operatiivtaktikalisi otsuseid ning sellest lähtub ka kaitseminister,» ütles Ansip.

Peaministri sõnul langetab operatiivtaktikalisi otsuseid Eesti Vabariigis operatiivasutus, milleks on enamasti politsei või kaitsepolitsei, mitte ministeeriumid või minister. «Nii on see Eesti Vabariigis alati olnud ja nii on ka tulevikus,» kinnitas ta.

Samas toonitas Ansip, et iga valitsuse liige peab arvestama, et tema sõnu võidakse kasutada mis tahes kontekstis, sõltumata sellest, kus need on lausutud või kirjutatud, ja seepärast tuleb ministril oma sõnu seada. «Iga päev ja iga tund,» lisas peaminister.

Üsna tavatult ei nõustunud mitu politoloogi ja suhtekorralduseksperti Laari järjekordset lapsust oma nime all kommenteerima. «Ei soovi end sellega seostada, sest kuidas ikka mitmekordsele peaministrile ja hetkel ametis olevale kaitseministrile öelda või seletada, et minister on minister 24 tundi ööpäevas ja ka eravestluses sõpradega suheldes,» kõlab nende jutu kokkuvõte.

Kaitseminister Mart Laar ütles eile Postimehele, et siselistist lekkivad kirjad teevad ta kurvaks. «Minu sõnad on kontekstist välja rebitud ja moonutatud,» ütles Laar. «Aga eks tuleb sellest õppida.»

Sotside juht Sven Mikser tõdes, et Laar on ennegi  niimoodi libastunud. «Laari puhul on Eesti poliitikas varemgi juhtunud, et ta saab ise teada, mida mõtleb, alles siis, kui kuuleb, mida ütleb,» muigas ta.
«Ministriametit pidava inimese puhul peaks selline sündroom kindlasti ettevaatlikuks tegema.»

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees ja erakonna poliitiline sekretär Mailis Reps pidas  Laari sõnavõttu kahetsusväärseks ja leidis, et viimastel aastatel toimunud koolitulistamiste taustal peaks hoiduma vägivaldsetest sõnumitest.

«Igasugune vägivalda õhutav väljaütlemine on ohtlik ühiskonnale, seda enam, kui seda teeb minister,» selgitas Reps. «Vägivallale õhutamine ühiskonnas silmapaistvate ja lugupeetud inimeste poolt mõjub eriti tugevalt noortele teismelistele, mida kahjuks kinnitavad senised koolitulistamised.»

Tema hinnangul peab minister olema ühiskonnale eeskujuks ega tohi endale lubada avaldusi, mis õigustavad vägivalda. «Kuna Laaril on olnud ka varem tõsiseid probleeme tulistamisjuhtumitega, siis loodan, et teadus- ja haridusminister ning endine kaitseminister akadeemik Jaak Aaviksoo selgitab Laarile olukorra tõsidust,» sõnas Reps.

11. augusti pärastlõunal tungis 1954. aastal sündinud Eesti kodanik Karen Drambjan relvastatuna kaitseministeeriumi hoonesse ja avas seal tule. Drambjan sai surma politseinikega puhkenud tulevahetuses. Üks politseinikest sai väiksemaid kriimustusi, rohkem vigastatuid ei olnud.

Kommentaar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles