Hakkajad noored said toetust välismaal õpingute jätkamiseks

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andre Tamm ja Ksenia Grozdova.
Andre Tamm ja Ksenia Grozdova. Foto: Priit Simson

Sihtasutus Archimedes andis täna Tallinna reaalkoolis toimunud üritusel välja kümme 4000 euro suurust stipendiumit andekatele ja hakkajatele noortele, kes alustavad või jätkavad oma bakalaureuseõpinguid tunnustatud maailma ülikoolides.

Inglismaal Manchesteri Ülikoolis füüsikat õppiva Ksenia Grozdova jaoks on noore õpetlase stipendium suureks tunnustuseks. «See on tunnustus, et ma olen seal hästi hakkama saanud ning et seda on ka Eestile vaja – ma ei tee seda ainult oma lõbuks,» ütles Ksenia Postimees.ee’le.

Neiu lõpetas 2009. aasta kevadel Informaatika ja arvutustehnika kooli Tallinnas ning teadis toona kindlalt, et tahab füüsikat edasi õppida mõnes tunnustatud Inglismaa ülikoolis. Aasta hiljem sai Ksenia unistus teoks ja ta alustas õpinguid Manchesteris.

«Seal on füüsika õpetamine väga tasemel ja nüüd töötab seal ülikoolis ka kaks Nobeli laureaati,» on Ksenia rahul.

Tartust Šotimaale

2010. aastal Tallinna reaalkooli lõpetanud ja keskkooliõpilasena rahvusvahelistel matemaatika olümpiaadidel silma paistnud Andre Tamm on ka Eestis tudengielust osa saanud. Nimelt õppis ta aasta aega Tartu Ülikoolis infotehnoloogiat, tänavu aga õnnestus tal läbida tihe sõel ning ees ootab neli aastat õpinguid Edinburghi Ülikoolis arvutiteaduse erialal.

«Edinburghis on vägev reaalkooli inimeste armee ees, kelle käest oli hea küsida, mis ja kuidas seal toimub,» rääkis Andre. Valik just selle kooli kasuks oli lihtne ka seetõttu, et arvutiteaduse õpetamine on seal väga heal tasemel. Pealegi, sugugi vähetähtis ei ole ka asjaolu, et Šotimaal on kõrgharidus tasuta.

Suurbritannia ülikoolides pööratakse peale heade hinnete suurt tähelepanu tulevase tudengi motiveeritusele ja õppevälisele tegevusele. Edinburghi Ülikoolis oli väga tähtis osa esseel, motivatsioonikirjal, õpetajate soovitustel ning ka klassivälisel tegevusel. «Mu peamisteks trumpideks oli olümpiaadidel osalemine ja kooliteater,» usub Andre.

Andre peab saadud stipendiumi väga oluliseks. «Muidugi see stipendium on tohutuks abiks – see vähendab tunduvalt pingeid ja võimaldab sedavõrd rohkem õpingutele keskenduda.»

Mõlemad noored kavatsevad tunnustatud ülikoolides saadud teadmisi tulevikus ka Eesti heaks rakendada. «Tundub, et Eesti hakkab olema väga atraktiivne koht IT-teenuste jaoks, kuna siia tuleb IT-agentuur ja meil on Skype. Miks ka mitte jätkata magistriõpinguid juba Eestis ja siis edasi vaadata, mis saab,» märkis Andre. «IT on selles mõttes hästi mõnus ala, et seda saab teha igal pool – sa võid elada Eestis, aga tegelikult töötada välismaal.» Ksenia leiab, et tema õpitav eriala on universaalne ja vajadus selliste teadmiste järele on igal pool.

Pidev pingutamine

Täna reaalkoolis toimunud pidulikul üritusel õnnitles stipendiaate ka president Toomas Hendrik Ilves, kes ütles oma kõnes, et noori ootab ees tihe konkurents ja pidev pingutamine.

«Kui siin on A-d ja viied tulnud võrdlemisi lihtsalt, siis tunnustatud ülikoolides olete olukorras, kus kõik inimesed, kes istuvad sinu paremat ja vasakut kätt, on priimused. Nüüd tuleb veelgi rohkem pingutada, sest konkurents on tihe.»

Ilves lisas, et nende noorte suhtes on tulevikus väga kõrged ootused, sest nad on kogenud tugevat konkurentsi. «Eesolev olukord on põnev ja loodetavasti ka raske.»

Noore õpetlase stipendiumit jagati kaheksandat korda. Eraisikud annetasid programmi tarbeks 20 000 eurot, ülejäänud 20 000 eurot eraldati riigieelarvest. Stipendiumiavaldusi laekus tänavu 41 ning esitamise eelduseks oli vastuvõtt akadeemiliselt tunnustatud Euroopa või Põhja-Ameerika ülikooli. Sel aastal pälvisid stipendiumi Andre Tamm, Janno Jõulu, Johanna Salu, Julia Tšeglakova, Karl Pops, Kert Pütsepp, Ksenia Grozdova,  Laura Valli, Silver Taza ja Vladislav Lušin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles